Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bugárovci zmietli rómske reformy do koša: Sú povrchné a populistické!

Veľká časť návrhov sa však podľa Mostu-Híd zameriava len na deti z rizikových rodín
Veľká časť návrhov sa však podľa Mostu-Híd zameriava len na deti z rizikových rodín (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hoci návrhy rómskej reformy v oblasti vzdelávania sú sčasti postavené na dobrých základoch, Most-Híd nemôže s reformou v súčasnej podobe súhlasiť.

"Predložené návrhy sú povrchné a populistické, nakoľko nedefinujú nástroje zavádzania reforiem do praxe a tiež nevyčísľujú finančnú náročnosť jednotlivých opatrení. Opatrenia, ktoré boli predstavené, sa vzhľadom na svoju náročnosť, obsahovú aj finančnú, nedajú realizovať do troch rokov. To je utópia," konštatuje v stanovisku opozičná strana.

Most-Híd pritom pripúšťa, že niektoré pomenované princípy sú "krokmi správnym smerom". Medzi nimi spomína plánované zvýšenie počtu rómskych detí na predškolskej príprave, či celodenný výchovný systém. "Model inkluzívneho vzdelávania je aj súčasťou programu Mostu-Híd," pripomína strana.

Veľká časť návrhov sa však podľa Mostu-Híd zameriava len na deti z rizikových rodín. "Reforma v dnešnej forme obsahuje veľký počet represívnych opatrení bez toho, aby na druhej strane subjekty, ktorých sa to týka, dostali akúkoľvek ochranu pred zneužívaním možnosti označenia rodiny ako rizikovej. Dieťa z rizikovej rodiny je neexistujúci pojem, neukotvený v žiadnom zo zákonov," upozorňuje Most-Híd. Vláda by sa podľa neho mala radšej zamerať na rozpracovanie Stratégie integrácie Rómov do EÚ 2020, ktorú schválil vládny kabinet Ivety Radičovej.

Časť vládnej rómskej reformy, ktorú v pondelok (22.10.) zverejnil rezort vnútra, sa týkala oblasti vzdelávania. Celkom 14 opatrení je zameraných na štyri oblasti: predškolská výchova, celodenné vzdelávanie, inkluzíve vzdelávanie a uplatnenie absolventov na pracovnom trhu. Realizácia reformy by mala trvať do troch rokov a jej cieľom je zabezpečiť, aby sa rómske deti mohli po škole ľahšie uplatniť na pracovnom trhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu