Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Reforma sociálnych dávok: Šesť zmien, ktoré majú vyriešiť rómsky problém!

Robert Kaliňák a Peter Pollák
Robert Kaliňák a Peter Pollák (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Zdá sa, že rómsky problém, ktorý bol dlhé roky neriešený, si konečne všimli aj kompetentní. Minister vnútra Robert Kaliňák v spolupráci so splnomocnencom Petrom Pollákom v pondelok predstavili reformu, ktorej najdôležitejšie body vám teraz prinášame.

Zavedenie povinnej trojročnej predškolskej dochádzky

Toto opatrenie sa týka detí od troch rokov, ktoré pochádzajú z rizikových rodín. Tie sa hodnotia na základe miery kriminality, výšky príjmu či záškoláctva súrodencov. Na vstup do prvého ročníka sa tak pripravia tým, že sa naučia základné návyky, ale aj slovenský jazyk. Tento krok by mal napraviť dnes už bežnú prax, že deti, ktoré neovládajú slovenčinu, pravidelne končia v špeciálnych triedach.

Škola namiesto domova

Deti, ktorým sa doma rodičia nevenujú, by mali celý deň tráviť v škole ako súčasť výchovno-vzdelávacieho procesu. V praxi by to podľa Kaliňáka znamenalo, že domov by sa vracali "až na noc". Ako uviedol Saloň, k takémuto rozhodnutiu tvorcov reformy viedli úvahy, že ak sa o dieťa nedokáže postarať rodič, musí to zvládnuť škola.

Špeciálne triedy

Na špeciálne triedy sa reforma zamerala osobitne. Špeciálne základné školy totiž navštevujú aj žiaci s ľahkým mentálnym postihnutím, preto je potrebné, aby diagnostika detí prebiehala objektívne. Pollák chce takýchto žiakov vzdelávať inkluzívne. Absolventi špeciálnych škôl sú aj podľa šéfa rezortu vnútra vyradení z akejkoľvek príležitosti na trhu práce a systém ich automaticky stavia do poradovníka na poberanie sociálnych dávok-

Povinná učňovská dochádzka

Reforma plánuje zaviesť povinnú trojročnú učňovskú dochádzku, ktorá by nasledovala po povinnej deväťročnej školskej dochádzke. Chce tak motivovať žiakov, aby sa "učňovkách" vyučili remeslu a osvojili si pracovné návyky.

Asistent na strednej škole

Kaliňák chce na stredných školách zaviesť pozíciu asistenta učiteľa, ktorý by pomáhal problémovým žiakom zo základných škôl.

Zníženie rodičovského príspevku

Rodiny, ktorých školopovinné deti zostávajú doma len preto, lebo ich matka je na doma na materskej dovolenke s mladším súrodencom, budú dostávať len polovičný príspevok. Taktiež by nemali nárok na vyššiu dávku v hmotnej núdzi.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu