Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Reakcie Mostu, SDKÚ a KDH na systém jednej ZP: Pacienti rukojemníkmi štátu!

Ivan Uhliarik a Zuzana Zvolenská
Ivan Uhliarik a Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Systém jednej zdravotnej poisťovne je návrat do socializmu, kedy štát určoval občanom, čo môžu a čo nie, kedy štát občanom nedával na výber.

Vyhlásil na brífingu strán Most- Híd, KDH a SDKÚ-DS exminister zdravotníctva a súčasný poslanec NR SR Ivan Uhliarik (KDH), čím reagoval na snahy vlády vytvoriť na Slovensku unitárny systém verejného zdravotného poistenia. Ako pripomenul, dnes sú v súkromných poisťovniach dobrovoľne poistené takmer dva milióny občanov. "Systém viacerých zdravotných poisťovní znamená aj súťaž o klienta s cieľom zvyšovať jeho spokojnosť," vyhlásil

Výhody existencie súkromných zdravotných poisťovní podľa neho dnes pociťujú ich klienti napríklad kratšími čakacími dobami na plánované zákroky, či očkovaním proti chrípke. Takýto pluralitný systém podľa neho pomáha zvyšovať kvalitu zdravotného poistenia a vôbec kvalitu zdravotnej starostlivosti. "Ak Smer zrealizuje vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, bude to najväčšia lúpež na občanoch v dejinách slovenského zdravotníctva,“ povedal Uhliarik. Vláda podľa neho namiesto toho, aby peniaze investovala do nemocníc, zdravotníkov a pacientov, vyplatí stovky miliónov eur akcionárom súkromných zdravotných poisťovní. "Ako minister zdravotníctva som prijal zákon, ktorý prísne obmedzuje zisk zdravotných poisťovní a zdaňuje ho. Takisto som za to, aby táto vláda, toto ministerstvo zdravotníctva ďalej sprísňovali zisk zdravotných poisťovní, pretože toto je cesta ako skutočne zlepšiť zdravotnú starostlivosť,“ skonštatoval exminister.

Obmedzovanie zisku zdravotných poisťovní navrhuje vláde aj Viliam Novotný z SDKÚ-DS. Cesta, akou by to mala dosiahnuť, je podľa neho v zavedení maximálnych čakacích lehôt na operácie. "A razom nebude žiaden zisk. Minimálne sa zmenší,“ uviedol Novotný. Ako pokračoval, odmietajú, aby vláda vyplatila finančné skupiny z peňazí všetkých ľudí. Pýta sa, kedy sa tieto peniaze prostredníctvom zisku vrátia. "Podľa mňa nikdy,“ odpovedal si Novotný, ktorý zároveň dodal, že aj prípadný zisk novej štátnej poisťovne by sa rozplynul v jej neefektivite. Peniaze, ktoré chce vláda vynaložiť na zavedenie jednej poisťovne, sa podľa neho dajú využiť lepšie, a to napríklad na vyššie platov lekárov a sestier či zmodernizovanie nemocníc. "Nebude lepšia kvalita slovenského zdravotníctva. Práve naopak, ambulancie, nemocnice aj pacienti sa stanú rukojemníkmi štátu, nebudú mať možnosť výberu, nebudú mať možnosť porovnania a ľudia budú na vyšetrenia a operácie čakať dlhšie," skonštatoval Novotný.

Ako doplnil Tibor Bastrnák z Most-Híd, projekt jednej poisťovne je podľa nich v rozpore s ústavne zaručenou ochranou vlastníckeho práva, v rozpore s medzinárodnými nástrojmi na ochranu investícií, ako aj právom EÚ. "To, o čo sa pokúša Smer-SD, nie je vyvlastnenie ale znárodnenie,“ uviedol Bastrnák. Verejný záujem nemožno podľa neho určiť len hypoteticky, ale je potrebné ho dokázať. Vznik unitárneho systému neznamená podľa Bastrnáka, že sa automaticky zlepší efektívnosť zdravotníckych výdavkov, zdravotný stav obyvateľov a nezvýši sa ani kvalita zdravotnej starostlivosti. Pripomína, že z projektu nie je jasné, čo je primeraná náhrada, čo má v sebe zahŕňať, ani to, z akých financií ju bude štát vyplácať, keďže štátny rozpočet na budúci rok takúto položku neobsahuje. Bastrnák pripomenul, že sa posledných osem rokov v oblasti zdravotníckych zákonov prehrala strana Smer s ústavným súdom už štyrikrát a obáva sa toho, aby toto skóre nebolo ešte vyššie. Ako Uhliarik dodal na záver, budú sa informovať u zástupcov zdravotných poisťovní, aké sú pre a proti argumenty na vytvorenie unitárneho systému a aké sú detaily tohto projektu.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská obhajuje materiál k zavedeniu jednej zdravotnej poisťovne ako profesionálny s tým, že obsahuje všetky pozitíva i negatíva jednotlivých postupov. "Znova opakujem, zavedenie unitárneho systému bude legislatívne správne v súlade s ústavou a so všetkými európskymi normami,“ uviedla Zvolenská. Podľa nej opoziční poslanci nepochopili, že pri zavedení unitárneho systému nejde len o zisky. Ako uviedla, vláda má povinnosť zabezpečiť zdravotnú starostlivosť na základe ústavy, pričom má právo vybrať si formu, ktorou to urobí.

"Jednoznačne základom toho, prečo zmenu robíme, je, že zlepšenie zdravotného stavu obyvateľstva nevieme zabezpečiť lepšie ako urobením takejto zásadnej zmeny. Zmeny formy financovania a poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ skonštatovala Zvolenská. Zároveň dodala, že zavedením pluralitného systému nastali iba dve veci, a to, že sa systém predražil a zdravotné parametre obyvateľstva sa nezlepšili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu