Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Novotný: Zavedenie jednej zdravotnej poisťovne nie je verejný záujem

Viliam Novotný
Viliam Novotný (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podľa názoru poslanca Národnej rady SR Viliama Novotného (SDKÚ-DS) verejný záujem pri vyvlastnení súkromných zdravotných poisťovní a pri vytváraní jednej zdravotnej poisťovne nebude možné preukázať.

"Tu žiadny verejný záujem nie je," takýmto spôsobom tlmočil názor opozície v prípade chystaného zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, v dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút dvanásť. Odpovedal tak na otázku zámeru opozície podať sťažnosť na Ústavný súd SR.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská považuje za zvláštne, ak niekto chce podávať sťažnosť na Ústavný súd SR, hoci tento zámer a projekt ani nepozná a nevie, či vykazuje znaky protiústavnosti. Tvrdí, že vláda je pripravená zaviesť unitárny systém v súlade s Ústavou. Dodala tiež, že tento krok je potrebné urobiť, aby sa zlepšila efektivita slovenského zdravotníctva. "Stále dávame viac verejných prostriedkov na zdravotníctvo a naša efektivita klesá," uviedla Zvolenská a dodala, že  pokles nastal práve po zavedení pluralitného systému.

Novotný pripustil, že efektivita slovenského zdravotníctva nie je dobrá. "Diagnóza je v poriadku, no liek je zlý," uviedol Novotný. Myslí si, že zlúčenie do jednej poisťovne neodstráni problémy slovenského zdravotníctva. Podľa neho sa treba zamerať na konkrétne nástroje, ako zlepšiť efektivitu, napríklad na verejné obstarávania či liekovú politiku. Poukázal na to, že zavedenie unitárneho systému môže stáť minimálne 400 až 500 miliónov eur. "Odmietam, aby sme zo spoločných peňazí dávali stovky miliónov eur na vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne, ktoré zdravie ľuďom nezlepší," uviedol Novotný

 "Všetci kladú otázku, koľko nás to bude stáť, no nikto sa nepýta, koľko nás stál pluralitný systém. Pluralitný systém nás stál už takmer miliardu eur a nepriniesol benefity, ktoré by sa takémuto vkladu čo i len približovali," reagovala ministerka Zvolenská. Je presvedčená, že práve zavedenie unitárneho systému bude nástroj, ako zlepšiť efektivitu zdravotníctva. "Som presvedčená, že výsledky Slovenska v prieskume OECD v oblasti zdravotníctva budú lepšie a že začneme dobiehať krajiny, ktoré sa nám momentálne vzďaľujú," dodala.

Jedna  z najväčších výčitiek a obáv, ktorá sa vyskytujú v súvislosti so zavedením jednej zdravotnej poisťovne – čakacie doby na operácie - nie je podľa Zvolenskej opodstatnená. Nový systém vraj bude lepší a transparentnejší. "Pacienti budú vedieť, ako sú na tom v poradí, že ich nikto nepredbieha – bude lepší prehľad o tom, ako tieto veci fungujú," uviedla. Jedna poisťovňa má tiež umožniť rozvoj pracovísk.

Novotný v tejto súvislosti pripomenul, že podľa štúdie INEKO sa na operáciu kĺbov jednoznačne najviac čaká v prípade poistencov štátnej VšZP. "VšZP najprv tieto údaje spochybnila, potom sľúbila že stav sa určite zlepší. Keby neexistovala konkurencia, urobili by to?" opýtal sa Novotný. Zvolenská na to reagovala, že čakacie doby existujú aj v prípade poistencov súkromných poisťovní. "Pokiaľ komerčné poisťovne vytvárajú zisk, prečo majú čo i len jedného pacienta na čakačke, keď opoziční poslanci hovoria, že je to iba otázkou peňazí?," kontrovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu