Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Radičová prehovorila o vzťahu s Balázsom: Je to celé čerstvé!

Iveta Radičová a Marián Balázs
Iveta Radičová a Marián Balázs (Zdroj: Topky.sk, Daniela Dobáková)

BRATISLAVA – Letná láska! Expremiérka Iveta Radičová (55) o svojom vzťahu s bývalým kňazom a exporadcom Mariánom Balázsom (46) zväčša zaryto mlčí. V rozhovore pre časopis Slovenka sa však rozhovorila o čosi viac a priznala, kedy došlo k zlomu v ich vzťahu, aké povahy na seba narážajú a aj to, aké majú plány do budúcna.


Radičovú s Balázsom zoznámil expremiérkin zosnulý manžel Stano, s ktorým bol vtedajší kňaz dobrý priateľ. Radičovci si s Balázsom navzájom pomáhali už pred pádom komunizmu, keď bojovali s nespravodlivosťou režimu. Balázs bol nápomocný aj vtedy, keď Stana Radiča vyhodili z STV a expremiérku z vysokej školy.

Keď sa naopak Balázs rozhodol pre odchod z kňazského do civilného života a viacerí ho za jeho konanie odsudzovali, Radičová s ním o vzniknutej situácii diskutovala veľakrát. „Na Slovensku nie je ani prvý a určite ani posledný. A zdá sa mi to pravdivé a charakterné,“ uviedla Radičová na margo jeho odchodu.

„Odohralo sa to v lete 2010, teda pred vyše dvomi rokmi, so všetkými právnymi procedúrami, ktoré s tým súvisia,“ vysvetlila s tým, že za arcibiskupa Sokola dostal dokonca na päť rokov zákaz verejného pôsobenia bez zdôvodnenia. Zároveň priznala, že zásadným rozhodnutím v Balázsovom živote bol práve jeho vstup na Úrad vlády.

 

Marián je hĺbavejší, ja skôr temperamentná

Napriek nástupu druhej Ficovej vlády sa ich cesty nerozišli a bývalý kňaz pre Radičovú dohadoval rozhovory do médií. „Keď na prelome leta padla otázka, či sa vracia do Košíc a ako si vlastne zariadi život, nastal ten bod zlomu, uvedomili sme si, že jeden druhému budeme nesmierne chýbať,“ prezradila expremiérka.

Keď Radičová porovnáva svoju povahu s tou svojho bývalého poradcu, nachádza veľa rozdielov. „Je hĺbavejší, premýšľavejší typ v zmysle úvah a ja som temperamentnejšia, dynamickejšia, možno aj preto, že celý život som bola nútená rozhodnutia robiť.“

To, či nový párik chystá svadbu, expremiérka zatiaľ riešiť nechce. Novú situáciu vníma citlivo. „Je to celé čerstvé a za dôležité teraz považujem, aby Marián predovšetkým našiel pre seba pôsobenie, ktoré ho vnútorne bude uspokojovať, nech má na to toľko času, koľko času na to potrebuje,“ dodáva. Momentálne obaja pracujú na svojich knihách a na koniec októbra Balázs plánuje spustiť internetový časopis. Letná láska zjavne potrvá dlhšie, ako máva povesť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu