Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vláda sa chystá zdražovať lieky pre chorých a dôchodcov, tvrdí SDKÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Socialistická vláda sa chystá zdražovať lieky pre chorých a dôchodcov. Na dnešnej tlačovej konferencii toto stanovisko SDKÚ-DS prezentoval poslanec Viliam Novotný. Zvýšenie cien liekov má podľa neho priniesť novela zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach a novela zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorým dala vláda zelenú na dnešnom mimoriadnom rokovaní.

"Naozaj tieto zákony prinášajú také zmeny, na základe ktorých budú drahšie lieky a ľudia za ne budú viac doplácať," vyhlásil Novotný.
      
SDKÚ-DS nesúhlasí najmä s troma opatreniami obsiahnutými v schválených zákonoch. "Jednak je to skutočnosť, že vláda sa chystá potichu povoliť farmaceutickým spoločnostiam, aby začali korumpovať lekárov," podčiarkol. Opozičnej strane sa nepozdáva ani to, že vláda schválila zrušenie vernostného systému v lekárňach. Ten podľa Novotného za osem mesiacov fungovania ušetril chorým a dôchodcom viac ako dva milióny eur. "Nerozumiem, prečo chce vláda zabrániť chorým ľuďom a dôchodcom, aby mohli dostať legálne zľavy na doplatky za lieky predpísané na recept," povedal poslanec s tým, že keď má človek päť či šesť receptov mesačne, ušetriť môže na doplatkoch od päť do desať eur. Novotný sa domnieva, že Smer-SD podľahol lobingu časti lekárnikov, ktorí si neprajú dávať zľavy.
      
Tretím zlým opatrením je podľa SDKÚ-DS zmena pravidiel určovania cien liekov. Z návrhu novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý dnes schválila vláda, by ich cena na Slovensku nemala byť vyššia ako priemer troch najnižších cien v Európskej únii. Tento princíp sa dotýka aj zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. V súčasnosti nesmie maximálna cena výrobcu prekročiť druhú najnižšiu cenu v Európskej únii. Túto zmenu priniesla vlaňajšia reforma liekovej politiky z dielne bývalej vlády. "Aj keď to matematicky na prvý pohľad vyzerá tak, že druhá najnižšia cena je vlastne priemer troch najnižších, nie je to pravda. Reálne lieky zdražia o desiatky miliónov eur," tvrdí Novotný. Presné čísla momentálne podľa neho rátajú experti SDKÚ-DS. V blízkej dobe ich chce Novotný zverejniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu