Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spôsob klastrovania liekov sa má zmeniť, doplatky by mali klesnúť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Doplatky pacientov za niektoré lieky, ktoré výrazne vzrástli po zavedení tzv. klastrovania liekov, by mali na budúci rok opäť klesnúť. Ministerstvo zdravotníctva totiž predložilo návrh zmeny vyhlášky, ktorá upravuje spôsob stanovovania jednotlivých klastrov.

Zároveň by sa malo umožniť, aby sa úhrada lieku neurčovala iba na základe najlacnejšieho v danej skupine, ale bude to môcť byť aj druhý alebo tretí. Do zvýšenia alebo zníženia úhrad bude môcť zároveň po novom zasiahnuť aj ministerstvo.

Hlavným cieľom návrhu vyhlášky má byť podľa rezortu zabezpečenie najkvalitnejšej dostupnej farmakoterapie tak, aby bola únosná. Návrh má reagovať na situáciu, kedy sa početným skupinám pacientov neúnosným spôsobom zvyšujú doplatky za lieky. Klastrovanie sa dotklo najmä liekov na srdcovocievne ochorenia, epilepsiu, psychózy, tráviace problémy, bolesť či na imunitu. Zástupcovia viacerých odborných spoločností upozorňovali, že tento krok zvýši doplatky pacientov asi o 50 miliónov eur ročne alebo budú musieť siahnuť po staršom typu liečby.

Vyhláška ministerstva zdravotníctva ešte z pôsobenia bývalého ministra Ivana Uhliarika o spôsobe určenia štandardnej dávky liečiva a maximálnej výšky úhrady zdravotnej poisťovne rozdelila vlani asi štvrtinu liekov na slovenskom trhu do úhradových skupín podľa toho, na aké ochorenie sú určené. V jednej skupine sa tak ocitlo viacero účinných molekúl s rovnakým mechanizmom účinku. Pacienti dopad vyhlášky pocítili na doplatkoch od októbra, ďalšie zmeny by mali prejaviť na budúci rok.

Úhrada liekov v danom klastri sa tak po novom určuje podľa najlacnejšieho lieku na dané ochorenie s rovnakým mechanizmom účinku. Farmaceutické spoločnosti pri príprave vyhlášky upozorňovali, že najnižšie doplatky budú mať najlacnejšie, a teda vo väčšine prípadov aj najstaršie lieky v danej úhradovej skupine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu