Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Spotrebiteľské úvery na novom historickom rekorde

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slováci v auguste prekvapili vysokým zadlžovaním sa. Ako ďalej uviedla spoločnosť Fincentrum, objem 121,7 mil. eur v novoposkytnutých spotrebiteľských úveroch znamená nové historické maximum. Makroekonomické prostredie pritom podľa vyjadrení spoločnosti neposkytuje dôvody na extrémne zadlžovanie sa.

"Rekordný objem zaráža o to viac, že nový rekord padol v auguste - teda v mesiaci, keď sa v segmente úverov prejavuje tradičný útlm," povedal analytik Fincentra Ján Porázik.

Objem spotrebiteľských úverov vzrástol medziročne o 35 % a medzimesačne o 11 %. Historicky najviac požičaných peňazí nedáva podľa analytika Fincentra dôvod na spokojnosť. Slováci podľa neho ako keby zabudli, že ekonomickú krízu rozpútalo práve bezbrehé zadlžovanie sa. "Jediným ospravedlnením spotrebiteľského úveru v súčasnej neistej ekonomickej situácii je pritom refinancovanie menej výhodného úveru," povedal Porázik.

Prostredníctvom hypoték a ostatných úverov založených nehnuteľnosťou poskytli banky v auguste 224,4 mil. eur, čo predstavuje podľa Fincentra očakávaný medziročný pokles o 17 % a medzimesačný o 13 %. Pri úveroch na bývanie firma pozoruje odklon sporiteľov od variabilných sadzieb a krátkodobých fixácií do jedného roka. "Kým v minulom roku si Slováci takýmto spôsobom zafixovali až 25 % poskytnutého objemu úverov, v júli a v auguste 2012 to bolo zhodne už len 12 %. Preferencia strednodobých fixácií naznačuje racionálnejšie správanie sa klientov, ktorí si volia istotu stabilnej splátky na dlhšie obdobie," povedal Porázik.

Objemy úverov zo strany stavebných sporiteľní pokračujú v klesajúcom trende po skončení akcie zo strany najväčšej stavebnej sporiteľne. Objem stavebných medziúverov 37,3 mil. eur predstavuje medziročný pokles o 15 % a medzimesačný o 14 %. Objem stavebných úverov vo výške 2 mil. eur síce predstavuje nepatrný medzimesačný rast o 0,9 %, ale medziročný pokles o 18 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu