Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Novotný: Dávku za povinnú školskú dochádzku buď všetkým alebo nikomu

Viliam Novotný
Viliam Novotný (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Štát by mal pomáhať buď všetkým rodičom alebo nikomu. V parlamente to dnes vyhlásil poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný. Týmito slovami odôvodnil návrh, ktorý spolu s Ľudovítom Kaníkom a Pavlom Frešom (obaja SDKÚ-DS) predložili do NR SR.

Ide o novelu zákona o službách zamestnanosti, ktorou chcú poslanci okrem iného zrušiť dávku základného životného zabezpečenia pre rodičov v prípade, že si ich dieťa plní povinnú školskú dochádzku. Dávka je v súčasnosti vo výške 17,20 eur. "Dávajme príspevok za to, že posielajú deti do školy všetkým alebo nikomu, lebo pred zákonom sme si všetci rovní," opísal Novotný.

Povinná školská dochádzka je podľa SDKÚ-DS ústavnou povinnosťou, a preto platiť niekomu za jej dodržiavanie je voči ostatným rodičom diskriminačné. "Príspevok je zbytočný, neplní si svoj účel," dodal Novotný. SDKÚ-DS tak chce tento príspevok nahradiť prospechovým štipendiom. Novelou zákona poslanci zároveň navrhujú zlepšiť systém zásluhovosti pri aktivačných prácach. Podľa návrhu by na ne mali mať nárok len ľudia, ktorí odpracujú 20 hodín týždenne a nie jednu hodinu. "Systém zásluhovosti by mal platiť. Aj výplatu dostávame za to, že odpracujeme niekoľko hodín," opísal Novotný.

Zákon v rozprave skritizoval opozičný poslanec za OĽaNO Igor Matovič, ktorý žiada komplexné riešenie. Navrhovateľom z SDKÚ-DS vyčíta málo odvážny návrh, považuje ho za bezzubý. Kaník mu ale pripomenul, že nie je súčasťou vlády. "Igor, ty sa cítiš ako súčasť vládnej väčšiny. Vláda môže predkladať komplexné riešenia, my sme opoziční poslanci," podotkol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu