Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Luxusné domy a exkluzívne adresy: Takto si žijú naši ministri!

Na frekventovanej Štefánikovej ulici neďaleko Prezidentského paláca býva minister školstva Dušan Čaplovič. Zobraziť galériu (24)
Na frekventovanej Štefánikovej ulici neďaleko Prezidentského paláca býva minister školstva Dušan Čaplovič. (Zdroj: Ján Zemiar,)

BRATISLAVA – Kým Slovensko bojuje s rastúcou nezamestnanosťou, ministri Ficovej vlády si rozhodne nemôžu sťažovať. Ich luxusné byty a domy na vychytených adresách sú toho jasným dôkazom. Ak by prišli ťažšie časy aj na šéfov jednotlivých rezortov, k dispozícii majú hneď niekoľko nehnuteľností, ktorých by sa mohli zbaviť za pekné peniaze.

 

Robert Fico

Robert Fico
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Premiér na seba v októbri minulého roka upútal pozornosť, keď sa presťahoval do vychyteného bytového komplexu Bonaparte v tesnej blízkosti Bratislavského hradu. Za prenajatých 377 metrov štvorcových a 100-metrovú terasu platí mesačne 2650 eur.

Bytu na Čmeľovci, v ktorom býval už v čase svojej prvej vlády a za ktorý ako opozičný poslanec platil 2 100 eur, sa vzdal. Napriek tomu, že ako premiér za bývanie platiť na Čmeľovci nemusel, zvolil si Bonaparte s odôvodnením, že potrebuje priestory na reprezentáciu.

Do roku 2008 býval Fico s rodinou v paneláku na bratislavskom sídlisku Dlhé diely, byt však predal. Rovnako dopadol aj byt jeho manželky v Ružinove. Okrem toho vlastní rekreačnú chatu pri jazere Rudava v Malých Levároch a vinicu v Bratislave.

Premiér Fico si prenajíma byt za 2 650 eur v exkluzívnej novostavbe.
Zobraziť galériu (24)
Premiér Fico si prenajíma byt za 2 650 eur v exkluzívnej novostavbe.  (Zdroj: Filip Minár)

 

Ján Počiatek

Luxusné domy a exkluzívne
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Najbohatší člen vlády sa pred troma rokmi nasťahoval do novopostavenej vily, ktorá vyrástla na bývalej záhrade politika Alexandra Dubčeka. Hodnota luxusného domu údajne s 12 spálňami, saunou, bazénom a kinosálou v lukratívnej časti Bratislavy pod Slavínom sa vyšplhala minimálne na 1,5 milióna eur. Vysoké múry, kamery a ostnatý drôt z obrovskej budovy obloženej prírodným kameňom však robia nedobytnú pevnosť.

Ministrova záľuba v nakupovaní nehnuteľností však pri vile neskončila. V decembri 2011 si zabezpečil byt na exkluzívnej adrese v novostavbe Bonaparte, kde býva aj premiér. Cena podkrovného bytu, aký Počiatek získal, sa pohybuje v hodnote asi 670-tisíc eur.

Zdá sa, že Počiatek sa rád obklopuje partnermi zo Smeru. Ďalší byt vlastní na Martinengovej ulici len dva vchody od straníckeho kolegu a kamaráta Roberta Kaliňáka. Minulý rok zase kúpil chatu na Donovaloch, ktorý ho podľa medializovaných informácií vyšiel na približne milión eur. Okrem toho vlastní ornú pôdu, lesné pozemky či garáže.

Počiatkova vila pod Slavínom pôsobí ako nedobytná pevnosť.
Zobraziť galériu (24)
Počiatkova vila pod Slavínom pôsobí ako nedobytná pevnosť.  (Zdroj: Jan Zemiar)
Minister vlastní aj byt na Martinengovej ulici v tesnej blízkosti bytu kolegu Kaliňáka.
Zobraziť galériu (24)
Minister vlastní aj byt na Martinengovej ulici v tesnej blízkosti bytu kolegu Kaliňáka.  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Dušan Čaplovič

Dušan Čaplovič
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

V minulosti býval minister školstva v paneláku na nevábnom terasovom petržalskom sídlisku, v roku 2010 ho však predal. Do bytu na rušnej Štefánikovej ulici v Starom Meste sa presťahoval ešte v roku 2009, keď pôsobil ako podpredseda vlády. Do práce na Úrad vlády to mal tak na skok. O tom, že ide o štvrť s najvyššími cenami nehnuteľností, svedčí aj fakt, že za 120 štvorcových metrov, ktoré Čaplovič obýva, si dnes realitné kancelárie pýtajú až 250 tisíc eur.

Z rušnej Štefánikovej to má minister Čaplovič na skok na Úrad vlády.
Zobraziť galériu (24)
Z rušnej Štefánikovej to má minister Čaplovič na skok na Úrad vlády.  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Peter Kažimír

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Doslova cez ulicu od Čaploviča býva na Puškinovej ulici financmajster Kažimír. V historickej budove, ktorá je zapísaná medzi kultúrnymi pamiatkami hlavného mesta, vlastní až dva byty umiestnené nad sebou. Cena za trojizbový byt sa na tejto ulici pohybuje od 150 tisíc eur vyššie.

Ak sa ministrovi, ktorý to má tak na Úrad vlády ako aj na ministerstvo kúsok, zunuje hluk veľkomesta, môže využiť vidiecky dom v obci Hrádok pri Novom Meste nad Váhom. V lesnom prostredí ako aj v záhradách na piatich ároch má minister dostatočný priestor na regeneráciu. Vidiecke domy so zastavanou plochou 100 metrov štvorcových, ktoré sa v Hrádku momentálne predávajú, vychádzajú približne na 35 až 45 tisíc eur.

Peter Kažimír to má k Dušanovi Čaplovičovi cez ulicu.
Zobraziť galériu (24)
Peter Kažimír to má k Dušanovi Čaplovičovi cez ulicu.  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Robert Kaliňák

Robert Kaliňák
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Exkluzívne bývanie v pokojnej časti Starého Mesta v blízkosti Horského parku si vychutnáva minister vnútra Robert Kaliňák. Priestranný byt na Sklenárskej ulici kúpil v čase, keď prvýkrát šéfoval rezortu vnútra, medzičasom si dokúpil garážové státia. Ceny bytov v tejto štvrti sa, zdá sa, napriek neľahkému obdobiu krízy nemenia a ich trhová hodnota sa odhaduje na približne 500 tisíc eur.

Okrem tohto bytu vlastní Kaliňák ďalší trojizbový byt na neďalekej Martinengovej ulici v tesnom susedstve s ministrom dopravy Počiatkom. Ceny nehnuteľností s rozlohou 100 štvorcových metrov sa na tejto ulici pohybujú okolo 220 tisíc eur.

Robert Kaliňák si vie dopriať luxus. Lokalita pri Horskom parku patrí k najvychytenejším.
Zobraziť galériu (24)
Robert Kaliňák si vie dopriať luxus. Lokalita pri Horskom parku patrí k najvychytenejším.  (Zdroj: Jan Zemiar)
Aj v minulosti si potrpel na dobrej adrese. Martinengova ulica, kde býval kedysi, je vzdialená len pár minút od súčasného domova ministra vnútra.
Zobraziť galériu (24)
Aj v minulosti si potrpel na dobrej adrese. Martinengova ulica, kde býval kedysi, je vzdialená len pár minút od súčasného domova ministra vnútra.  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Zuzana Zvolenská

Zuzana Zvolenská
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Ministerka zdravotníctva dala pred ruchom hlavného mesta prednosť bývaniu na vidieku. Zvolenská vlastní rodinný dom v radovej zástavbe v Dunajskej Lužnej len pár kilometrov od Bratislavy. Keďže lukratívne dvojpodlažné domčeky so zastavanou plochou 81 štvorcových metrov sú od okolitého sveta oddelené elektronickou bránou, za ktorú sa cudzí nedostanú, rodina Zvolenských ako aj ich susedia si môžu vychutnávať dokonalé súkromie. K domu patrí aj pozemok s rozlohou 95 štvorcových metrov a v rámci areálu je k dispozícii aj detské ihrisko a parkovisko. Odhadovaná suma za dom s pozemkom podľa medializovaných informácií vychádza na 145 tisíc eur.

Jediná žena vo vláde vlastní spolu s manželom aj garáž neďaleko Štrkoveckého jazera. Ceny garáží v tejto lokalite sa pohybujú okolo 11 500 eur. Okrem toho sa Zvolenská zásobila aj ďalšími lukratívnymi pozemkami. Vyše tisíc štvorcových metrov pôdy vlastní v Záhorskej Bystrici, ďalšie v Podunajských Biskupiciach či v Tatrách v obci Mlynica.

Ministerka Zvolenská dala prednosť vidieku pred mestom. Býva na súkromnej ulici v Dunajskej Lužnej neďaleko Bratislavy.
Zobraziť galériu (24)
Ministerka Zvolenská dala prednosť vidieku pred mestom. Býva na súkromnej ulici v Dunajskej Lužnej neďaleko Bratislavy.  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Martin Glváč

Sprava: Náčelník generálneho štábu
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Výhľadom na panorámu hlavného mesta sa môže pochváliť minister obrany. Vlastní totiž byt v novostavbe na Tupého ulici v pokojnej časti Nového Mesta. Trojizbové byty s rozlohou 100 štvorcových metrov sa tu predávajú za 250 tisíc eur. V minulosti sa o bytovom komplexe, v ktorom Glváč býva, písalo ako o čiernej stavbe.

Šéf rezortu obrany vlastní aj rodičovský dom v centre Pezinka. Jeho cena sa odhaduje na 200 tisíc eur. Kým v lete môže Glváč vypnúť na luxusnej chate na Slnečných jazerách v Senci, zimnú lyžovačku si môže užiť na Donovaloch, kde je majiteľom exkluzívneho apartmánu v milionárskej štvrti. Jeho dnešná hodnota sa dá vyčísliť na dvestotisíc eur.

Pohľad z okna na nezaplatenie. Martin Glváč vidí na celú Bratislavu.
Zobraziť galériu (24)
Pohľad z okna na nezaplatenie. Martin Glváč vidí na celú Bratislavu.  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Tomáš Malatinský

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Šéf rezortu hospodárstva býva spoločne s manželkou v nenápadnom staršom rodinnom dome v tichej bratislavskej štvrti v Karlovej Vsi. Cena za priestrannú stavbu by sa odhadom dala ohodnotiť na 400 tisíc eur. Zaujímavé však je, že Malatinský vlastní aj luxusnú vilu vo vychytenej lokalite Strmé vŕšky v Záhorskej Bystrici, pričom ju prenajíma finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi z Penty za 4 000 eur mesačne. Okrem toho vlastní aj časť domu v Prahe a po starých rodičoch má aj dom v Lefantovciach.

Starší rodinný dom ministra Malatinského zahaľujú vysoké stromy a kríky.
Zobraziť galériu (24)
Starší rodinný dom ministra Malatinského zahaľujú vysoké stromy a kríky.  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Miroslav Lajčák

Minister zahraničných vecí SR
Zobraziť galériu (24)
 (Zdroj: SITA)

Minister zahraničných vecí si zjavne na skupovanie nehnuteľností nepotrpí. So svojou manželkou, moderátorkou Jarmilou Lajčákovou Hargašovou býva v jej podkrovnom byte neďaleko Železnej studienky. Veľký byt je situovaný v starom dome, v ktorom je ešte jedna bytová jednotka. Lokalita vyšvihla cenu bytu minimálne na 270 tisíc eur. Oproti svojim kolegom z vlády Lajčák v nakupovaní drahých domov zaostáva. Vlastní len byt v Tatranskej Lomnici a zdedenú šestinu rodinného domu v obci Jarabina.

Miroslav Lajčák patrí k šetrnejším ministrom. S manželkou býva v jej podkrovnom byte.
Zobraziť galériu (24)
Miroslav Lajčák patrí k šetrnejším ministrom. S manželkou býva v jej podkrovnom byte.  (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Tomáš Borec

Luxusné domy a exkluzívne
Zobraziť galériu (24)

Lukratívne prostredie Starého Mesta v blízkosti Bratislavského hradu si doprial aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. O tom, že šéf justície zjavne problémy s financiami nemá, svedčí aj fakt, že v exkluzívnej novostavbe na Šulekovej ulici vlastní hneď dva byty na prvom poschodí a niekoľko nebytových priestorov. Sumy, za ktoré realitky ponúkajú byty v tejto lokalite, vyrážajú dych. Štvorizbový byt sa v novostavbe na Šulekovej predáva za 360 tisíc eur. Oddychovať môže minister aj za hranicami Slovenska, keďže v maďarskej obci Feketeerdö vlastní ďalší dom. Tretiu nehnuteľnosť má Borec k dispozícii v historickom centre Bratislavy.

Minister Borec si na lukratívnej adrese doprial hneď dva byty na jednom poschodí.
Zobraziť galériu (24)
Minister Borec si na lukratívnej adrese doprial hneď dva byty na jednom poschodí.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Vidiecky život si minister Borec môže užívať v maďarskej dedinke.
Zobraziť galériu (24)
Vidiecky život si minister Borec môže užívať v maďarskej dedinke.  (Zdroj: Jan Zemiar)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu