Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bratislavu zaplavili kolóny áut: Situáciu zhoršil experiment úradov!

Symbolické premenovanie Nového mosta na Most SNP Zobraziť galériu (2)
Symbolické premenovanie Nového mosta na Most SNP (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Bratislavčania zúria! Doprava v hlavnom meste totiž už tretí deň kolabuje kvôli testovaniu bratislavského magistrátu. Šoféri majú po novom na veľkom úseku dvojprúdovej cesty z Petržalky do centra mesta k dispozícii len jeden pruh. Ten druhý magistrát vyčlenil pre MHD. Autobusom skrátil cestu len trochu, vodiči áut naopak čakajú omnoho dlhšie.

Od pondelka je situácia na bratislavských cestách smerujúcich do centra mesta cez Most SNP pomerne nervózna. Môže za to experiment magistrátu hlavného mesta, ktoré zaviedlo pravidlo, že pravý jazdný pruh na vyťaženom úseku z Petržalky do mesta môže využívať len mestská hromadná doprava. Cestujúci v autobusoch tak prefrčia popod ufo bez zastavenia, vodiči v autách však trávia v kolónach dlhé minúty navyše.

„Odkedy autobusový pruh potiahli až k Auparku, oproti bežným zápcham sa zdržanie zvýšilo o 15 až 20 minút,“ uviedol v pondelok pre Sme dispečer zo Stella Centra. „Keď bol pruh len na Štefánikovej, bolo to ešte relatívne v pohode,“ dodal. Minulý týždeň totiž pruh testovali len na kratšom úseku na Štefánikovej ulici pri Prezidentskom paláci.

Súčasný stav má podľa hovorcu magistrátu Ľubomíra Andrassyho potrvať len do konca týždňa, kým skončia so zberom potrebných dát.

Bratislavu zaplavili kolóny áut:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Jan Zemiar)


Aktivisti sú s BUS pruhom spokojní!

Občianske združenia zaoberajúce sa problematikou udržateľnej a modernej dopravy hodnotia prvé dni po zavedení BUS pruhu na Štefánikovej ulici v Bratislave ako úspešné. Badateľne sa podľa nich zrýchlila MHD a vôbec sa nepotvrdili katastrofické predpovede o kolapse dopravy.

"Každá takáto zmena spočiatku hrozí menšou či väčšou zápchou. V tomto prípade zápchy ani v prvý deň nespôsobili vážnejšie problémy, čo nás príjemne prekvapilo," informoval Martin Fundárek z občianskej iniciatívy Lepšia doprava. Uviedol, že menší problém bol len v pondelok (17.9), avšak po úprave signálneho cyklu svetelnej križovatky Štefánikova-Križkova bol rad vozidiel podobný ako pred vyhradením BUS pruhu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu