Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Radičová: Porazené strany majú vyhodnotiť minulosť a spraviť zmeny

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Porazené strany z parlamentných volieb by mali podľa expremiérky Ivety Radičovej otvorene vyhodnotiť minulosť, urobiť personálne zmeny a ponúknuť alternatívu programu a riešení. Ako povedala, nemalo by to trvať pridlho, pretože trpezlivosť občanov má svoje hranice.

Samotné štiepenie pravice je podľa Radičovej hľadaním odpovede na výzvu od občanov. „Čiže samotné štiepenie nevnímam ako problém. Ako problém chápem fakt, že ku koalícii, k spojeniu stredopravých strán prichádzalo vždy pred voľbami práve cez obraz nepriateľa. Preto trvácnosť stredopravých koalícii vo vláde bola vždy len dočasná,“ upozornila.

Prvou stredopravou vládou bola podľa nej druhá Dzurindova vláda, no napokon boli predčasné voľby. Rovnako v prípade koalície, ktorú viedla ona.

„Pokiaľ to nie je spolupráca na jasných spoločných riešeniach, tak nebude trvácna. Keď hovorím o tejto potrebe, tak hovorím o potrebe jasného postoja ku geopolitickým otázkam Slovenskej republiky, nie po čase spochybneným. Trvácny stabilný postoj ku geopolitickým otázkam, jasné riešenia otázok. Podpora inovácií, podpora vzdelania, podpora podnikateľského prostredia, školstva, zdravotníctva a sociálnych vecí a jasné postoje a riešenia na vymanenie sa z krízového obdobia. To je pevný základ,“ zdôraznila. Radičová nevie, či politické subjekty budú mať guráž toto otvorene pomenovať. „Ak majú občania výdrž niesť bremeno riešení, tak politické strany musia mať schopnosť otvorene o tých riešeniach hovoriť,“ konštatovala.

Podľa Radičovej niekedy politici pri vytváraní nových strán potrebujú v istom momente akoby dištancovať sa od vlastnej histórie a vytvárať ilúziu čohosi nového. „Je jednoduchšie vstúpiť do politického súboja s tým, že sme noví, čistí, nezaťažení históriou. Ale môže byť výhodou aj opak, teda ak máte za sebou históriu aj s chybami, voči ktorým sa však dokážete postaviť priamo, napraviť ich a prijať zodpovednosť. Môže to byť dôveryhodnejšie ako niečo, čo žiadnu históriu nemá a čoho skutky z minulosti posúdiť nedokážeme, lebo sú to zatiaľ len a len prísľuby a slová,“ uviedla.

Radičová pripomenula, že Smer-SD začínal s tézou tretej cesty. Postupne sa programovo snažil zadefinovať sám seba, ale skôr podľa nej v pozícii strany, ktorá oslovuje cez ponuky, aké volič chce počuť, nie cez riešenia, ktoré sa napokon musia urobiť. „Ale to, v čom sa Robert Fico správal vysoko profesionálne, bolo, že všetky malé strany na ľavej strane spektra postupne zjednotil do silného subjektu. Nie je nevyhnutné postupovať úplne rovnako aj na stredopravej strane spektra. Napokon svojím spôsobom je to proti podstate týchto politických strán. Iní sú konzervatívci, iní sú liberáli. Ale dohoda na nosných témach budúcnosti Slovenska je nevyhnutná,“ povedala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu