Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KDH, SDKÚ a Most ešte nerokovali o memorande pre zodpovednú pravicu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Strany ľudovej platformy KDH, SDKÚ-DS a Most-Híd zatiaľ oficiálne nehovorili o Memorande pre zodpovednú pravicovú politiku, ktoré vypracovali bugárovci. Na rokovanie sú pripravené, vyslovujú sa za užšiu spoluprácu a pripúšťajú, že definitívnu podobu memoranda by mohli podpísať 17. novembra, ako navrhoval Most-Híd.

"Ten termín považujem za veľmi vhodne zvolený," povedal pre TASR podpredseda KDH Pavol Abrhan. Podobný názor má aj podpredseda SDKÚ-DS Jozef Mikuš. Ten návrh memoranda aj úsilie o lepšiu spoluprácu troch pravicových strán privítal už na septembrovom Sneme Mosta-Híd v Rimavskej Sobote, kde dokument prevzal rovnako ako šéf klubu KDH Pavol Hrušovský.

Memorandum podľa Mosta-Híd obsahuje tézy, ktoré by mali prispieť k lepšej spolupráci ľudovej platformy. "Toto memorandum je vyjadrením tých hodnôt, ktoré sú spoločnými menovateľmi stredo-pravých strán v slovenskom parlamente a ktoré by mali byť jadrom našej spolupráce," povedal šéf Mosta-Híd Béla Bugár. Jeho strana navrhuje spoločný postup v zodpovednej hospodárskej politike, ochrane slabých a znevýhodnených skupín, transparentnosti, v otázke práv menšín, odmietnutí populizmu a v iných. Bugárovci tieto tézy považujú za možný "základ ľudovej platformy a mali by byť rámcovým minimom pri spoločných krokoch".

"Tieto tézy sú tým východiskom, ktoré naše politiky môže len a len zbližovať a našu zodpovednosť prehlbovať," uistil Bugára Hrušovský. Kresťanský demokrat je rád, že strany pokračujú v zjednocovaní programov či ideí. Hrušovský zároveň vyzýva strany, ktorým záleží na robení odvážnej nepopulistickej politiky, na užšiu spoluprácu. Predstavitelia troch pravicových strán sa zhodujú, že musia navrátiť dôveru pravici. Chcú sa pokúsiť o spoločný postup napríklad vo voľbách do vyšších územných celkov či v prezidentských voľbách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu