Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Gorila nie je jediný prípad korupcie na Slovensku, pripustil Lipšic

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Kauza Gorila nie je jediný prípad korupcie na Slovensku. Ak si to niekto myslí, tak sa mýli. V parlamente to dnes povedal nezaradený poslanec a exminister vnútra Daniel Lipšic, ktorý označil Gorilu za vynikajúcu spravodajskú prácu.

"Keby spravodajská služba mohla takto, aj vďaka náhode, zmonitorovať ďalšie byty a priestory, koľko ďalších zvierat by sme mali v zoologickej záhrade? Domnievať sa, že na Slovensku je len jedna finančná skupina, jedni oligarchovia, je naivné," vyhlásil Lipšic.

Pripomenul, že kauza Gorila vystavila v tohtoročných voľbách účet subjektom na pravej strane politického spektra a myslí si, že rovnaký osud čaká v ďalších parlamentných voľbách aj ľavú stranu tohto spektra.

Ku Gorile sa vyjadril aj poslanec Alojz Hlina (OĽaNO), ktorý považuje za zlé, že na Slovensku vyhráva ten, kto má v telefóne to najsprávnejšie telefónne číslo. "Takto to fungovať ďalej nemôže," zdôraznil a vyzval na vyšetrenie kauzy.

Spis Gorila dnes v pléne prečítal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Vyšetrovací tím podľa jeho slov aktívne pracuje a jeho členovia potvrdili, že spolupráca so zložkami štátu je v poriadku. Kaliňák je presvedčený, že tímu sa podarí vyskladať mozaiku, ktorú chcú všetci vidieť.

Z predloženej správy je zrejmé, že vyšetrovatelia kauzy Gorila doteraz zadovážili listinný materiál v rozsahu asi 60.000 strán. Zároveň vypočuli viac ako 50 svedkov, spracovali niekoľko desiatok žiadostí a vykonali potrebné zaisťovacie úkony.

Doposiaľ zadovážené dôkazy napriek svojmu rozsahu zatiaľ neumožňujú vyšetrovateľom, aby vzniesli obvinenie voči akejkoľvek konkrétnej osobe. Nakoľko vo veci je potrebné vykonať ďalšie množstvo úkonov, dozorujúci prokurátor požiadal o navýšenie príslušníkov špecializovaného tímu o ďalších členov.

Špecializovaný tím zložený prevažne z príslušníkov Úradu boja proti organizovanej kriminalite preveruje protiprávne konanie, ku ktorému malo dôjsť v rokoch 2005-2006. Podozrenia opisuje údajný spis Slovenskej informačnej služby, ktorý zverejnil anonym v decembri 2011. Jeho obsah vyvolal vlnu nevôle, ktorá sa prejavila vo forme protestov a kritiky voči osobám a finančnej skupine spomínanej na stránkach dokumentu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu