Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vláda premrhala protikorupčný potenciál kauzy Gorila

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica nenapĺňa silné protikorupčné očakávania voličov. V tlačovej správe to tvrdí Transparency International Slovensko v súvislosti so zverejnením nového svetového rebríčka o vnímaní korupcie od Transparency International.

Slovensko sa v rebríčku umiestnilo na 62. mieste. Zo 176 hodnotených krajín je to piate najhoršie umiestnenie v Európskej únii. Horšie skončili Rumunsko, Taliansko, Bulharsko a Grécko.

Jednou z kľúčových tém tohtoročných parlamentných volieb bol zlyhávajúci boj s korupciou. Kampaň mnohých strán súvisela s odhaleniami prepojení politikov na bohatých podnikateľov, manipulácií verejných tendrov či zneužívania majetku štátnych firiem pre osobné a stranícke účely, ako napríklad v kauze Gorila. "Nová vláda Roberta Fica však silné protikorupčné očakávania voličov nenapĺňa, ukazuje prvých osem mesiacov jej vlády," tvrdí v správe Transparency.

Štátne firmy a inštitúcie naďalej obsadzujú stranícki nominanti aj na úkor odbornosti a bezúhonnosti, uvádza sa v tlačovej správe. Transparency kritizuje parlamentné strany, ktoré podľa mimovládnej organizácie napriek predvolebnému záväzku doteraz nepredložili do parlamentu návrh zmeny systému financovania politických strán.

Návrh nového zákona o verejnom obstarávaní podľa Transparency síce zapchal viaceré diery v legislatíve, na druhej strane však otvoril aj nové, ako napríklad zvýšené korupčné riziko pri strategických zákazkách. Šance na potrestanie do korupcie zapletených osôb sa dokonca znížili, tvrdí organizácia. "Reformné zmeny v súdnictve ustrnuli, vláda netlačí na urýchlené vymenovanie zvoleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša a personálne zmeny v polícii nasvedčujú nezáujmu úspešne riešiť veľké korupčné kauzy, vrátane Gorily," vytýka Transparency.

Ako agentúre SITA povedal šéf tlačového odboru Úradu vlády SR Erik Tomáš, toto hodnotenie len potvrdzuje, že slovenská pobočka medzinárodnej organizácie, ktorá je silno personálne prepojená na SDKÚ-DS, dlhodobo politizuje a znevažuje značku, pod ktorou pôsobí. Tomáš dodáva, že Ficova vláda nezaznamenala počas ôsmich mesiacov svojho pôsobenia žiaden korupčný škandál.

Z krajín V4 najlepšie skončili Poľsko na 41. mieste, potom Maďarsko na 46. a Česká republika na 54. mieste. Najčistejšími krajinami sú podľa rebríčka Nový Zéland, Dánsko a Fínsko. Naopak, najskorumpovanejšími sú Afganistan, Severná Kórea a Somálsko. Index vnímania korupcie počíta centrála Transparency International v Berlíne.

V prípade Slovenska index zahŕňa údaje z prieskumov od siedmich inštitúcií - Svetové ekonomické fórum WEF, Freedom House, The Economist Intelligence Unit, Inštitút pre rozvoj manažmentu IMD, Bertelsmannova nadácia a analytické agentúry IHS Global Insight a Political Risk Services z roku 2011 a z úvodu roka 2012. Prieskumy vznikali medzi domácimi i zahraničnými podnikateľmi a analytikmi. Týkali sa len korupcie vo verejnom sektore.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu