Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Žitňanská: Kaliňák sa vďaka novele môže stať najsilnejším členom vlády

Robert Kaliňák
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Návrh novely zákona o verejnom obstarávaní z dielne ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), ktorý bol v pondelok (3.9.) predložený do skráteného pripomienkového konania, je zákon zákonov pre túto vládu. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásila poslankyňa SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

"Predložená novela umožní strane Smer-SD naplno zužitkovať aj finančné postavenie štátostrany a Roberta Kaliňáka posunie do úlohy najsilnejšieho muža vlády Smeru-SD," podotkla opozičná politička. Podľa jej slov právna norma vytvára niekoľko vážnych dier, ktoré v praxi budú znamenať, že politici, ale aj úradníci, budú môcť vo verejnom obstarávaní vybrať tých, ktorých chcú a nie tých, ktorí dajú najlepšiu ponuku. "Návrh je nastavený tak, aby umožnil bezproblémovú manipuláciu verejných obstarávaní," povedala Žitňanská.

SDKÚ-DS vidí v návrhu rozsiahlej novely sedem hlavných dier. Prvou je, že právna norma zavádza tzv. strategické zákazky nad desať miliónov eur, pri ktorých nebude musieť prebehnúť riadna súťaž, ale len prieskum trhu.

"Návrh zásadne obmedzí kontrolu verejného obstarávania, obmedzí povinnosť obstarávateľov robiť elektronické aukcie, zavádza ľahko manipulovateľné elektronické trhovisko, všetky štátne úrady budú povinne nakupovať všetky ľahko dostupné tovary od Kaliňáka, a to aj v prípadoch, keď to pre nich bude nevýhodné," menovala Žitňanská. Novela navyše podľa nej umožní jednoduchým spôsobom podstatne znížiť počet uchádzačov v súťaži a obsahuje aj neúčinný návrh ako odhaľovať vlastnícke pomery tzv. schránkových firiem.

Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) vysvetlil, že do strategických zákaziek budú môcť ísť až dve tretiny všetkého obstarávania, čo môže viesť k stratám stámiliónov eur. "Zákon tiež hovorí, že pri tendroch do 200.000 eur alebo pri tendroch na bežne dostupné tovary už nebude možné podávať námietky na ÚVO," podotkol. Na margo obmedzenia povinnosti robiť elektronické aukcie Beblavý uviedol, že takéto obstarávanie má byť podľa novely len vtedy, ak je to technicky možné, čo posúdi sám obstarávateľ.

Problém pri elektronickom trhovisku vidí v tom, že novela umožňuje jeho manipuláciu. "Minister Kaliňák hovoril, že chce akýsi štátny e-Bay, len nespomenul, že ten je založený na cene, kým na štátnom portáli sa má súťažiť cez ekonomicky najvýhodnejšiu ponuku, čo nemusí byť cena, ale napríklad termín dodania," upozornil poslanec. Problém trhoviska vidí aj v tom, že ostatní uchádzači budú mať na prebitie ponuky len dve hodiny.

Za obzvlášť závažný označil bod týkajúci sa centrálneho verejného obstarávania, o ktorom sa na Slovensku hovorí už 11 rokov. "Podľa novely musia všetci štátni obstarávatelia nakupovať cez Kaliňáka, aj keď by to bolo drahšie, ako to vedia kúpiť oni," konštatoval.

Keď sa novela dostane na pôdu parlamentu, Žitňanská je pripravená, podať návrh na jej prepracovanie. "Budeme ho pripomienkovať a tlačiť aj cez verejnú mienku," doplnil Beblavý.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu