Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Výška škody spôsobená pri výkone verejnej moci sa bude určovať po novom

Členovia vlády SR počas rokovania 21. schôdze vlády SR
Členovia vlády SR počas rokovania 21. schôdze vlády SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Výška nemajetkovej ujmy priznanej na základe zodpovednosti štátu za výkon verejnej moci sa má odvodzovať na základe výšky odškodnenia osôb poškodených násilnými trestnými činmi.

"Zavedenie princípu primeranosti k iným formám finančných kompenzácií spolu s ponechaním možnosti prihliadať na osobitosti jednotlivého prípadu umožňuje, aby výška náhrady na jednej strane nevytvárala priestor pre obohacovanie sa, ale na druhej strane umožňovala spravodlivé zadosťučinenie," uvádza sa v návrhu novely zákona o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, ktorú dnes schválila vláda SR.

Ako vyplýva z návrhu, v konaniach o žalobách o náhradu škody majú súdy nejednotný prístup, o čom svedčia aj protichodné súdne rozhodnutia a nepredvídateľné kritériá na určenie výšky nemajetkovej ujmy. Výška nemajetkovej ujme tak po novom nebude môcť presiahnuť výšku odškodnenia obete násilného trestného činu. "V opačnom prípade by vznikal rozpor s poukazovaním na ľudský život ako najvyššiu hodnotu, od ktorej sa odvodzujú ostatné hodnoty," konštatuje sa v návrhu.

Súdy pri určovaní konkrétnej výšky náhrady za spôsobenú ujmu, budú zohľadňovať nielen primeranosť k iným finančným kompenzáciám, ale naďalej prihliadať napríklad na osobu poškodeného, jeho doterajší život a prostredie. V prípade súhlasného stanoviska parlamentu a prezidenta by právna norma mala platiť od decembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu