Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Poslanci pokračujú v rozprave o zmenách v dôchodkoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pokračujúcou rozpravou v prvom čítaní o návrhu novely zákona o sociálnom poistení sa začal tretí rokovací deň 6. schôdze parlamentu.

Poslanec Július Brocka (KDH) v rozprave poukázal na slová premiéra Roberta Fica počas jeho prvej vlády o tom, že si sporitelia v druhom pilieri na dôchodok nenasporia. Tento mýtus sa podľa Brocku dnes búra tým, že Smer ide znížiť príspevok do druhého piliera z 9 % na 4 % z hrubej mzdy. „Potom si ľudia už asi nasporia,“ zamyslel sa poslanec za KDH.

Parlament v pondelok schválil návrh na skrátené legislatívne konanie k zmenám v prvom a druhom dôchodkovom pilieri. Za návrh hlasovalo všetkých 81 prítomných poslancov Smeru, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila. Opoziční poslanci po hlasovaní rozprestreli čierny transparent s bielym nápisom „Smer-SD = zlodeji dôchodkov!“

O skrátené konanie požiadala parlament minulý týždeň v pondelok vláda Roberta Fica. Kabinet chce totiž pre horší vývoj verejných financií znížiť príspevky do druhého piliera z 9 % na 4 % hrubej mzdy o mesiac skôr, už od začiatku septembra, a nie od začiatku októbra, ako bol pôvodný zámer. Vláda má vďaka tomu získať dodatočných 40 mil. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu