Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pašku mrzí Mečiarova absencia na 20. výročí Ústavy: Je to významná osoba

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - To, že Vladimír Mečiar pozvanie na oslavy 20. výročia vzniku Ústavy SR neprijal, je škoda. Povedal to dnes predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD), podľa ktorého je Mečiar bezpochyby človek, ktorý zasiahol do dejín Slovenska.

 To, že pozvanie neprijali ani zahraniční hostia, okomentoval tým, že je to náš deň. "Je to náš deň, naša ústava a všetci tí, ktorí k tomu majú čo povedať, tu zajtra budú," uistil.

Odpoveď na otázku, prečo politici a ich strany, ktoré stáli pri zrode Ústavy SR, dnes v parlamente nie sú, vidí Paška v demokracii. "Každopádne treba oceniť tých, ktorí tú odvahu mali. Uplynulé dni ukázali, že existuje stále veľa názorov na rozdelenie federácie. No ľudia, ktorí vytvorili dispozíciu pre vznik Ústavy SR a samostatnú Slovenskú republiku si určite zaslúžia úctu a zaslúžia si, aby nezmizli zo slovenských dejín bez ohľadu na to, aký pohľad na tento počin máme. SR je dnes suverénna krajina v rámci medzinárodného spoločenstva so svojou hviezdičkou a svojou zástavou a som presvedčený, že to bol dobrý krok," podotkol.

Čelní predstavitelia štátu, súčasní, aj tí minulí, sa zídu v piatok 31. augusta pod jednou strechou. V Historickej budove Národnej rady SR v Bratislave spolu oslávia 20. výročie prijatia Ústavy SR. Trojnásobný bývalý premiér Vladimír Mečiar (ĽS-HZDS), ktorý stál pri jej zrode, bude chýbať.

"Je medzi pozvanými, ale oznámil, že nepríde," povedala riaditeľka Komunikačného odboru Kancelárie NR SR Soňa Pőtheová. Na slávnostné zasadnutie parlamentu sú pozvaní traja najvyšší ústavní činitelia - prezident Ivan Gašparovič, predseda NR SR Pavol Paška, premiér Robert Fico (obaja Smer-SD), predsedníčka Ústavného súdu SR Ivetta Macejková, súčasní aj bývalí poslanci, vláda, diplomatický zbor.

Hostia si pozrú pochod Čestnej stráže s vlajkou SR a originálom Ústavy SR do Sály ústavy a šéf zákonodarného zboru Pavol Paška následne otvorí slávnostné zasadnutie NR SR. V rámci neho vystúpi prezident Ivan Gašparovič s prejavom k 20. výročiu prijatia Ústavy SR. V čase prijímania základného dokumentu v roku 1992 stál Ivan Gašparovič ako predstaviteľ HZDS na čele Slovenskej národnej rady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu