Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Uhliarik podporuje sestry, viní Smer, že sa obklopuje ľuďmi, ktorí sú proti nim

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Podľa exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) je neuveriteľné, čo sa stalo ohľadne zákona o minimálnych mzdových požiadavkách sestier a pôrodných asistentiek.

Ako poznamenal na dnešnom brífingu, sestry si zaslúžia vyššie platy, zákon schválilo 141 poslancov a potom bývalý prezident Slovenskej lekárskej komory a súčasný poradca premiéra Milan Dragula podal návrh na Generálnu prokuratúru SR, aby sa obrátila na Ústavný súd SR.

Bývalý šéf rezortu sa na Dragulu obrátil s otázkou, či by on pracoval za takú mzdu ako sestry a taktiež, či by si vedel predstaviť prácu bez sestier. Myslí si, že v rámci zachovania korektnosti mala komora podať podnet aj ohľadne zákona, ktorý upravil platy lekárom, ktorí si to vybojovali počas akcie hromadných výpovedí.

Uhliarik vyhlásil, že dnešný protest sestier plne podporuje a nechápe, prečo sa Smer-SD obklopuje ľuďmi, ktorí sú proti nim. Myslí si tiež, že sa podľa jeho v tomto prípade ukazuje dvojtvárnosť Smeru-SD, ktorého poslanci za zákon hlasovali a teraz sa strana tvári, že nemôže za jeho neplnenie. Uhliarik napriek všetkému verí, že celú situáciu sa podarí vyriešiť.

Účinnosť zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek na svojom neverejnom zasadnutí 11. júla pozastavil Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý tak prijal návrh prvého námestníka generálneho prokurátora SR Ladislava Tichého na preskúmanie ústavnosti. Ten tak reagoval na podnet Slovenskej lekárskej komory. Sestry preto dnes prišli v čiernych tričkách protestovať pred parlament.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu