Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Podľa Maďariča v tejto chvíli nie je možné meniť financovanie cirkví

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA – Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) si nemyslí, že je momentálne možné okamžite zmeniť financovanie cirkví.

"Ale začať naozaj odbornú diskusiu v tomto smere možné je," konštatoval v rozhovore pre TASR. Je zástancom toho, aby sa v tejto súvislosti pripravilo niekoľko verzií, aby v prípade, ak na to bude v budúcnosti vôľa z oboch strán, sa mohol vybrať niektorý z navrhovaných systémov. "V poslednom období sme sa dostali do istého vleku samozrejmého konštatovania, že financovať cirkvi je zlé a treba čím skôr z neho vystúpiť," uviedol s tým, že by rád otvoril diskusiu aj za účasti verejnosti o poslaní cirkví v spoločnosti. Podľa neho treba o tom, aké úlohy z hľadiska duchovného, sociálneho, vzdelávacieho, charitatívneho či zdravotníckeho z týchto verejných financií plní, debatovať nezaujato a bez hystérie.

"Možno dospejeme k pohľadu, že je to v poriadku, ak ich štát určitým spôsobom financuje a že by inak cirkvi v takej miere určité služby nerobili," poznamenal Maďarič. Na najbližšom rokovaní s cirkvami chce otvoriť aj túto otázku. Domnieva sa, že keď ich štát financuje, tak sa má právo pýtať, čo za to verejnosti poskytujú. "Ak si dokážu objektívne obhájiť, že plnia také funkcie, s ktorými by mal inak štát problém, tak je možno namieste si povedať, že súhlasíme s tým, aby ich štát podporoval," avizoval. Následne by sa malo debatovať o vylepšení tohto spôsobu, ale nie o zásadnej zmene, ktorá by viedla k úplnej odluke od štátu.

"Nestavajme to do polohy, že iba vtedy budeme úspešní, keď cirkvi nebudeme financovať," vyzval minister, pričom poukázal na neukončenú problematiku reštitúcie cirkevných majetkov. Maďarič pripomenul, že otázku financovania cirkví a náboženských spoločností otvoril jeho predchodca Daniel Krajcer (SaS). Ten koncom januára tohto roka po stretnutí s ich zástupcami predstavil asignačný model. Vďaka nemu sa mali fyzické osoby rozhodnúť, komu poukážu jedno percento zo základu dane.

Nedávno ho Konferencia biskupov Slovenska (KBS), Ekumenická rada cirkví, ako aj Evanjelická cirkev augsburského vyznania verejne odmietla. Maďarič má na ich predstaviteľov ťažké srdce za to, že svoje výhrady nepovedali Krajcerovi už v tom čase, hoci už vtedy vedeli, že tento model je pre nich neprijateľný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu