Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zemková chce, aby súd zabránil poslancom v jej odvolávaní z funkcie

Miloslava Zemková
Miloslava Zemková

BRATISLAVA – Šéfka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslava Zemková, ktorú mediálny parlamentný výbor v utorok navrhol odvolať z funkcie pre porušenie zákona, už podala na okresný súd návrh na vydanie predbežného opatrenia voči ďalšiemu konaniu Národnej rady SR.

Ak súd opatrenie vydá, poslanci by Zemkovú na návrh výboru nemohli odvolať až do rozhodnutia súdu o tom, či naozaj porušila zákon alebo nie. V prípade, že by súd jej návrh zamietol a poslanci NR SR by ju podľa odporúčania uznesenia parlamentného výboru odvolali, je podľa Zemkovej možnosť "požiadať Ústavný súd SR o zadržanie výkonu tohto rozhodnutia."

Ak súd predbežné opatrenie vydá, Zemková chce ako občianka SR podať žalobu proti uzneseniu parlamentného výboru pre kultúru a médiá, v ktorom ju výbor odporučil odvolať. "Vzhľadom k tomu, že keby NR SR konala podľa tohto uznesenia, ktoré prijal výbor pre kultúru a médiá, tak s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou by parlament postupoval nezákonne, protiústavne a nezvratne," zdôraznila dnes šéfka RTVS.

Zemková priznáva, že vydanie predbežného opatrenia, ktoré by zabránilo parlamentu ju odvolať, by bolo neobvyklým úkonom. Podľa jej slov však neexistuje iný spôsob, ktorým by upozornila parlament, že koná nezákonne. "Ako mám ako občan SR mať možnosť sa brániť proti niečomu, čo môže byť nezvratné, čo môže vyvolať škody? Preto som pristúpila k takémuto netradičnému riešeniu. Možno je precedentné, ale veľa vecí sa začína prvýkrát," doplnila Zemková.

Brániť sa chce aj preto, lebo má dve deti a nechce, aby sa na ňu pozerali ako na osobu, ktorú odvolali pre porušenie zákona. "Aj to sú občania tejto republiky," zdôraznila. Kópiu návrhu na vydanie predbežného opatrenia riaditeľka RTVS odovzdá aj predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi.

Návrh s odporúčaním odvolať Zemkovú z funkcie schválil v utorok 12. júna mediálny výbor parlamentu na popud šéfa výboru Dušana Jarjabka (Smer-SD). Dôvodom na odvolávanie je, že Zemková 3. apríla 2012 zverejnila výzvu na predloženie ponúk na prenájom priestorov pre mediálny komplex, ale vopred o tom písomne neinformovala Radu RTVS, čím podľa Jarjabka porušila zákon.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu