Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zemkovú zrejme čaká posledný deň vo funkcii

Miloslava Zmeková
Miloslava Zmeková (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálnu riaditeľku Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslavu Zemkovú dnes čaká odvolávanie v parlamente, čo zrejme znamená, že vo funkcii skončí.

Vládny Smer-SD, ktorého členovia v rozprave formulovali voči jej činnosti na čele verejnoprávnej inštitúcie výhrady, totiž v pléne disponuje 83 hlasmi a môže Zemkovú odstrániť vlastnými silami. Pokračovanie 3. schôdze parlamentu je naplánované na

Návrh na odvolanie Zemkovej vyplynul z obvinenia, že zverejnila výzvu na podávanie návrhov na prenájom priestorov pre verejnoprávny multiplex, pričom o tomto kroku vopred písomne neinformovala Radu RTVS. Opozícia argumentuje, že vyhlásenie súťaže neznamená nevyhnutnosť uzavrieť zmluvu a nie je ani jasné, či by jej plnenie prevýšilo 100-tisíc eur, odvolávanie teda považuje za nezákonné. Podľa Zákona o RTVS musí generálna riaditeľka radu informovať o úmysle vstúpiť do zmluvného zväzku, ktorého plnenie prevyšuje 100-tisíc eur. Zákon však neuvádza v akej lehote.

Parlament by mal dnes v prvom čítaní rokovať aj o zavedení osobitného odvodu z podnikania pre firmy podnikajúce v regulovanom odvetví. Kabinet si od opatrenia sľubuje, že do rozpočtu získa už tento rok dodatočných 27 miliónov eur a v roku 2013 až 81 miliónov eur. Na programe je aj schválenie zákona o Európskom mechanizme pre stabilitu (ESM), ktorý vyplýva zo zmluvy o vzniku ESM, ktorú zákonodarcovia odobrili minulý týždeň.

Na poslancov čaká aj voľba viceguvernéra Národnej banky Slovenska (NBS), na tento post je navrhnutý Ján Tóth. Zároveň by mali voliť člena Rady RTVS, dvoch členov Súdnej rady aj predsedu a členov Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu