Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Matovičov poslanec chce ísť študovať do Ameriky: Hrozí, že príde o balík!

Branislav Škripek Zobraziť galériu (2)
Branislav Škripek

BRATISLAVA – Poslanec Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Branislav Škripek (42) má problém. Na koniec júna si totiž naplánoval odchod na mesačný študijný pobyt v americkom Dallase. Od 19. júna však zasadá parlament, čo by znamenalo, že bude prítomný len počas troch dní najbližšej schôdze. Napriek tomu, že sa už táto informácia objavila na stránke Národnej rady, jeho odchod za vedomosťami je ohrozený. Iba pred mesiacom pritom šéf parlamentu ospravedlnil Ivana Mikloša, keď si vyrazil na bicyklovačku na Mallorku.

„Od malička som sa učil jazyky, navštevoval som kurzy a nemám problém sa naučiť iné reči. V angličtine sa však potrebujem zdokonaliť. Momentálne si vybavujem aj stretnutia s bývalými politikmi regionálnej administratívy, ktorí majú záujem sa stretnúť. Teším sa,“ uviedol pre Topky poslanec, ktorý má zasebou už niekoľko desiatok prekladov kníh. Zároveň však neskrýval obavy z toho, že vyše mesačný pobyt ho môže vyjsť celkom draho.

V prípade, že by ho šéf parlamentu Pavol Paška nepustil, prepadla by mu letenka, ktorú si zarezervoval niekoľko mesiacov v predstihu. Na druhej strane, ak by do USA letel bez toho, aby mu jeho žiadosť Paška schválil, mohol by prísť o celý plat. Ak totiž neospravedlnený vynechá jeden rokovací deň, príde o 50 % svojho platu, v prípade viac ako troch neospravedlnených dní sa môže rozlúčiť s celou výplatou za daný mesiac.

Prípady tohto typu nie sú v slovenskom parlamente ojedinelé. V roku 2008 vycestoval europoslanec Boris Zala do Oxfordu, aby sa zdokonalil v angličtine. Aj vtedy poslancom šéfoval jeho stranícky kolega zo Smeru Pavol Paška. Napriek tomu, že vynechal hneď niekoľko schôdzí, Paška mu neospravedlnil len jednu, čím prišiel len o jeden mesačný plat. Pred mesiacom sme vás zase informovali o Miklošovej bicyklovačke na Mallorke, keď vynechal štyri rokovacie dni, pričom Paška ho ospravedlnil bez toho, aby si poslanec výletom ohrozil plat.  

 „V čase, keď som si kupoval letenku, nebolo ešte jasné, dokedy bude zasadať parlament,“ vysvetlil Škripek, ktorý zároveň dodal, že sám predseda parlamentu sa mu ospravedlnil, že o programe informovali pomerne neskoro. V súvislosti s jarnými parlamentnými voľbami sa totiž rokovania parlamentu pretiahli aj na letné mesiace. Po ostatné roky bývalo zvykom, že poslanci si už koncom júna užívali „letné prázdniny“.

Matovičov poslanec chce ísť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: NR SR)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu