Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovič maďarským politikom: Slovensko je suverénnym štátom!

Igor Matovič
Igor Matovič

BRATISLAVA - Líder opozičného hnutia OĽaNO Igor Matovič a jeho stranícky kolega Jozef Viskupič vyjadrili rozhorčenie nad zasadaním výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť na pôde komárňanskej univerzity. Podľa nich ide o jednoznačné zasahovanie do suverenity Slovenska.

"Medzi priateľskými krajinami, ktoré rešpektujú medzinárodné právo a najmä zásadu suverenity, patrí k elementárnej slušnosti v takomto prípade požiadať partnerské orgány o povolenie," uviedol Viskupič. "To, že výbor maďarského parlamentu o povolenie nepožiadal a navyše svoje zasadanie uskutočnil na akademickej pôde, je nedobrý jav," dodal. Podľa jeho slov sa takéto veci medzi priateľskými krajinami nerobia.

Matovič upozornil na fakt, že súhlasom so zasadaním výboru maďarského parlamentu na svojej pôde sa komárňanská univerzita výrazne politizuje. Pripomenul, že táto univerzita je financovaná zo slovenského štátneho rozpočtu, aby zabezpečila vzdelávanie v maďarskom jazyku pre maďarskú národnostnú menšinu. "Je preto na mieste otázka, či táto škola platená z našich daní má za cieľ poskytovať kvalitné vzdelanie pre slovenských občanov maďarskej národnosti, alebo je jej cieľom šírenie sentimentu za veľkým Uhorskom," uviedol Matovič.

Podľa jeho ďalších slov fakt, že minister školstva po výsledkoch kompletnej akreditácie navrhuje v prípade tejto školy zmeniť názov univerzita na vysoká škola hovorí o tom, že by sa škola mala zamerať na zvyšovanie úrovne svojich vzdelávacích programov ako organizovanie takýchto podujatí. "A maďarskí politici by si mali konečne uvedomiť, že Slovensko je suverénnym štátom."

Výjazdové zasadanie výboru maďarského parlamentu na pôde komárňanskej Univerzity Jána Selyeho je prvým takýmto zasadaním na Slovensku. Výbor maďarského parlamentu pre spolupatričnosť už takýmto spôsobom rokoval na Ukrajine, v Slovinsku i Rumunsku. Proti zasadaniu v Komárne už v utorok (26.júna) ostro protestoval šéf slovenského parlamentu Pavol Paška (Smer-SD).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu