Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

SDKÚ žiadala, aby Magala vysvetlil vyšetrovanie kauzy Gorila

Jozef Magala
Jozef Magala

BRATISLAVA - Poslanci opozičnej SDKÚ-DS žiadali, aby do parlamentu prišiel vládny kandidát na post riaditeľa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Jozef Magala a poslancom vysvetlil vyšetrovanie kauzy Gorila počas jeho pôsobenia na čele SIS.

 Takýto procedurálny návrh predniesla podpredsedníčka SDKÚ-DS Lucia Žitňanská počas rozpravy k návrhu na voľbu Magalu za šéfa NBÚ. Jej návrh neprešiel, podporilo ho len 49 poslancov.

"Štyri dni po nástupe pána Magalu do čela SIS prestala tajná služba odpočúvať byt na Vazovovej. Deklarujete záujem vo vyšetrovaní kauzy Gorila pokračovať, držíme palce, aby sa to podarilo. Nevieme, ako to vyšetrovanie skončí, no rovnako dôležité ako preukázanie niekoho viny je, aby sme všetci mohli stopercentne dôverovať, že vyšetrovanie prebehlo tak, ako malo a mohli sme dôverovať jeho výsledkom," upozornila Žitňanská.

Podľa jej slov ak tomu máme dôverovať, osoby, ktorých dôveryhodnosť bola pri vyšetrovaní spochybnená, by nemali byť tými, ktorí sú nominovaní do vysokých funkcií podobného typu. "Dnes sme v situácii, keď nemáme dostatok informácií na to, aby sme mohli dôverovať tomu, že Magala je tá správna nominácia. Poslanci by mali byť prví, ktorí by mohli dôverovať tejto nominácii, a to aj opoziční," dodala.

Miroslav Číž (Smer-SD) s tvrdeniami Žitňanskej nesúhlasí. "Aby SDKÚ-DS robila etického rozhodcu, je to nechutné," odkázal predrečníčke.

Magala minulý týždeň získal podporu členov Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti NBÚ. Za jeho zvolenie sa vyjadrili poslanci Smeru-SD, opozícia, ktorá má vo výbore menšinu, sa zdržala. O tom, či Magala na čelo NBÚ napokon zasadne, rozhodne plénum dnes.

Nomináciu Magalu odobrila vláda 2. mája. Ak ho parlament zvolí, vo funkcii riaditeľa NBÚ nahradí Františka Blanárika. Šéf kabinetu Robert Fico (Smer-SD) sa už v polovici apríla vyjadril, že Magala by bol veľmi vhodným kandidátom na tento post. "Je mimoriadne skúsený človek," pripomenul vtedy premiér roky 2006 až 2010, počas ktorých Magala riadil SIS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu