Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Kaliňáka ako bojovníka proti korupcii považuje Galko za výsmech

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko

BRATISLAVA - Pasovanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) do pozície bojovníka proti korupcii je výsmechom všetkým ľuďom, ktorí boli ochotní proti korupcii skutočne bojovať aj za cenu rizika. Na záver šiesteho rokovacieho dňa parlamentu to povedal Ľubomír Galko (SaS), ktorý medzi skutočných nepriateľov korupcie radí aj seba.

"Náš bojovník proti korupcii sa zhostil svojho boja od začiatku ozaj excelentne. Do NBÚ dosadil človeka, ktorý stopil Gorilu (Jozef Magala bol za prvej vlády Roberta Fica šéfom SIS, pozn. SITA), do funkcie šéfa policajného zboru sa chystá dosadiť človeka, ktorý ju stopil spolu s ním," vyhlásil Galko.

Členom klubu OĽaNO, ktorí sa k programovému vyhláseniu vlády stavajú zmierlivo, odkázal, že členovia Smeru-SD nie sú nepopísané listy papiera. "Neverím v očistný účinok hrubých čiar za minulosťou," poznamenal s dodatkom, že neverí ani ľuďom, ktorí nadávali novinárom do hyen, kupovali gumené člny s drevenými veslami v utajenom režime, spravili si dojnú kravu zo systému MOKYS, prípadne obhajovali predaj emisií pod cenu.

Smer-SD má podľa Galka možnosť očistiť sa tým, že otvorí obálku, ktorú na švédske veľvyslanectvo zaniesol exposlanec strany Bohumil Hanzel. "Vezmite Bohumila Hanzela, vezmite médiá, podniknite účinné kroky a otvorte tú obálku a očistite sa. Očistite toho, kto zháňal peniaze vlastnou hlavou a očistite svoju stranu. Definitívne," navrhol členom Smeru-SD.

Anton Martvoň (Smer-SD) si na základe Galkových slov myslí, že exminister obrany neverí nikomu. "Ani kolegom zo strany, ani šoférovi, ani sekretárke a asi preto ste ich dali všetkých odpočúvať," poznamenal. Martvoňov stranícky kolega Daniel Duchoň dodal, že zasa neverí človeku, ktorý na ministerstve zaviedol "eštébacké praktiky". Andrej Kolesík (Smer-SD) žasol, že o očistu žiada človek, ktorý sa neočistil od podozrení, že nechal odpočúvať novinárov. "Vy nemáte boha pri sebe? Vy sa nehanbíte? Pán Magala urobil pre Slovensko viac ako vy a vaša smiešna strana," adresoval Galkovi.

Galko si reakcie členov Smeru-SD vysvetľuje ako dôkaz toho, že im počas ministrovania úsporami v rezorte obrany "stúpil na otlak". Nazdáva sa, že odpočúvací škandál a následný koniec v ministerskom kresle boli výsledkom zosnovania "brutálneho útoku na čestného človeka" za asistencie ľudí z tajných služieb. "Viete, aký je to pocit? Viete, ako ma to zocelilo? Ja vám garantujem, že raz vyjde moja pravda najavo," uzavrel.

Po Galkovom prejave a následných faktických poznámkach predsedajúca Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) rokovanie parlamentu prerušila. Poslanci sa stretnú opäť v utorok o 9:00, pokračovať budú v diskusii k programovému vyhláseniu vlády. Do rozpravy sú ústne prihlásení už len štyria poslanci, Ján Podmanický, Viera Tomanová, Dušan Muňko (všetci Smer-SD) a Radoslav Procházka. O programovom dokumente sa preto bude pravdepodobne v utorok aj hlasovať. Vláda pri kladnom výsledku získa od parlamentu dôveru a mandát na ďalšie vládnutie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu