Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nová vláda bude riešiť rómsku problematiku, začne prácou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Súčasný stav vo využívaní fondov Európskej únie na riešenie rómskej problematiky považuje Vláda SR za kritický. Vláda chce rómsku problematiku riešiť zvýšením zamestnanosti a vzdelanostnej úrovne príslušníkov marginalizovaných rómskych komunít a zlepšiť ich podmienky pre život.

 

Ako vláda deklaruje vo svojom programovom vyhlásení, pôjde hlavne o riešenia v oblasti výchovy a vzdelávania, bývania, práce, zdravotníctva, kultúry a jazyka. Vláda tiež plánuje zabezpečiť podmienky pre sociálne zatriedenie marginalizovaných rómskych komunít do spoločnosti. Využiť na to chce komplexné projekty, oporu vláda vidí v strategických materiáloch, najmä v Stratégii Európskej únie o inklúzii Rómov, ktorá je rozpracovaná na podmienky Slovenska, v Stratégii SR pre integráciu Rómov do roku 2020.

Stratégia sa zameriava najmä na školstvo, zdravie, bývanie a zamestnanosť. Vláda chce udržiavať podmienky financovania projektov sociálne vylúčených a marginalizovaných rómskych komunít, čo považuje za jednu z podmienok úspešného rozvoja regiónov.

Vláda sa tiež v regiónoch Slovenska bude snažiť odstraňovať rozdiely medzi nimi, a to najmä budovaním infraštruktúry, posilnením regiónov cez výrobné investície, ako aj hospodárnym, účinným a účelným využívaním fondov EÚ. Podľa programového vyhlásenia vlády na Slovensku dosiaľ prevažuje stratégia odstraňovania slabých stránok regiónov. Vláda chce však podporiť rastové možnosti regiónov a zamerať sa na ich jednotlivé danosti.

Cielene plánuje podporiť rozvoj cestovného ruchu aj prostredníctvom organizácií destinačného manažmentu v spolupráci s miestnou a územnou samosprávou. Podporovať bude malé a stredné podnikanie a cestovný ruch ako perspektívne odvetvie pre tvorbu nových pracovných príležitostí. Vo vidieckych regiónoch bude vláda podporovať poľnohospodárstvo ako multifunkčné odvetvie. Sľubuje, že vytvorí podmienky aj na komplexnú podporu rozvoja vidieckeho turizmu a agroturistiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu