Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Sulík sa Paškovi neospravedlní, trvá na vyradení novely

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA – Predseda SaS Richard Sulík nemá v úmysle ospravedlniť sa predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi za obvinenia z falšovania parlamentných listín a trvá na tom, že o novele Obchodného zákonníka sa na májovej schôdzi parlamentu nesmie rokovať, pretože bola do parlamentu doručená neskoro.

„Za čo má žiadať ospravedlnenie?“ reagoval dnes otázkou Sulík na informáciu, že Paška od neho žiada ospravedlnenie. Informácie z Centrálneho elektronického registra nie sú pre Sulíka dostatočným dôkazom, že novela prišla do parlamentu včas. Sulík argumentuje tým, že v notifikácii, ktorú dostávajú poslanci od národnej rady, je ako dátum uvedený 18. apríl, teda po uplynutí lehoty.

Sulík upozornil, že na rôznych miestach na webe sú rôzne dátumy, 17. aj 18. apríl. Okrem toho, po predložení zákona bol v zozname doručených zákonov uvedený termín doručenia 18. apríl, ktorý sa neskôr zmenil na 17. apríl. Za kľúčovú nepovažuje pečiatku z podateľne na obale doručeného zákona, ani informácie z informačného systému parlamentu, ale dátum, ktorý je uvedený na notifikácii, ktorú e-mailom dostávajú poslanci o zákonoch doručených do parlamentu. Sulík tiež pripustil, že predkladatelia najprv priniesli do parlamentu "krycí list", ktorý bol zaevidovaný ako novela a potrebné dokumenty dodali neskôr.

„Ten zákon nesie ako dátum dorućenia 18. apríl, nesmie na tejto schôdzi byť prerokovaný a keď to pán Paška z programu nevyjme, tak poruší on zákon,“ zdôraznil Sulík. Ako dodal, nie je jeho povinnosťou robiť po doručení zákona vyšetrovateľa a skúmať, čo presne sa s jeho evidenciou dialo.

Z falšovania parlamentných listín a podvodu obvinili Pašku sulíkovci v utorok 24. apríla. Tvrdili, že Paška úmyselne sfalšoval termín doručenia novely Obchodného zákonníka do parlamentu z 18. apríla na 17. apríla. Podľa liberálov tak chcel Paška v rozpore s rokovacím poriadkom dosiahnuť, aby sa o novele rokovalo už na najbližšej schôdzi parlamentu, ktorá sa začne v stredu druhého mája. V stredu Paška oznámil, že všetky dokumenty boli do parlamentu doručené včas a nesprávny dátum na webstránke národnej rady zverejnila pracovníčka odboru informačných technológií. Na tom, že novelu aj so všetkými potrebnými prílohami doručili do parlamentu včas, trvajú aj predkladatelia novely Maroš Kondrót a Andrej Kolesík zo Smeru-SD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu