Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žitňanská oplatila Frešovi porážku zo Starého mesta

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA – Kandidatúru Lucie Žitňanskej na predsedníčku SDKÚ-DS podporilo po viac ako štvorhodinovom rokovaní trinásť členov regionálneho predsedníctva strany v Bratislave. Bratislavského župana Pavla Freša na predsedu podporili traja členovia predsedníctva.

Tretí kandidát na predsedu Viliam Novotný nezískal v Bratislave ani jeden hlas. Členovia predsedníctva vyjadrili podporu v tajnom hlasovaní. Žitňanská tak Frešovi oplatila prehru z miestneho zväzu v bratislavskom Starom meste, ktorého sú obaja členovia.

Žitňanská si cení podporu predsedníctva Bratislavského kraja. „Je to normálne a prirodzené. Som jeho predsedníčka niekoľko rokov a považujem za normálne a prirodzené sa vo vlastnom regionálnom zväze uchádzať o podporu,“ povedala Žitňanská pred novinármi s tým, že o predsedovi SDKÚ-DS rozhodnú delegáti na kongrese 19. mája. Dodala, že do 19. mája si v strane musia spraviť poriadok a týmto dátumom musí skončiť diskutovanie o vnútorných pomeroch v SDKÚ-DS, lebo to nie je podstatné. „Podstatné je, aby sme 20. mája boli schopní sa pýtať na istoty a ponúkať riešenia, aby sme získali opäť dôveru voličov,“ vyhlásila.

Frešo zdôraznil, že „na konci dňa“ rozhodnú o predsedovi až delegáti na kongrese. „Beriem to ako hlasovanie členov predsedníctva a ja mu rozumiem. Na konci však rozhodne členská základňa,“ povedal po hlasovaní Frešo, ktorému dnes vyslovil podporu Miestny zväz v Prešove. Freša tak podporilo viac ako 30 zväzov z celého Slovenska.

Hlasovaniu predchádzala diskusia, či regionálne predsedníctvo má právo hlasovať o podpore jednotlivých kandidátov. Predseda Miestneho zväzu SDKÚ-DS vo Vajnoroch Ján Mrva žiadal zvolať regionálnu konferenciu, kde by boli zastúpení všetci členovia strany z Bratislavského kraja. Členovia regionálneho predsedníctva to však odmietli.

„Chcel som, aby rozhodovala ako v iných krajoch Slovenska regionálna konferencia, pretože by rozhodovali členovia a nie funkcionári,“ povedal Mrva s tým, že v Bratislave rozhodli funkcionári bez toho, aby počúvali hlas členskej základne. „Mám pocit, že je to rozhodovanie funkcionárov a nepočúva sa hlas členskej základne z Bratislavského kraja, čo členovia dali najavo aj svojimi výkrikmi,“ vyhlásil Mrva.

Za zvolanie regionálnej konferencie hlasovala aj starostka bratislavského Starého mesta a členská regionálneho predsedníctva Tatiana Rosová. „Tak to bude v Nitrianskom aj Banskobystrickom kraji. Keď sme mnoho hodín hovorili o tom, ako chceme počúvať ľudí, tak som mala dojem, že odmietnutím regionálnej konferencie konáme v rozpore s tým, čo sme deklarovali,“ povedala Rosová. Ak by bola zvolaná regionálna konferencia, SDKÚ-DS by tým dala podľa nej najavo, že zmenu myslí vážne a chce počúvať členov strany a voličov.

Dnes sa v Bratislave začala popoludní séria otvorených krajských predsedníctiev SDKÚ-DS, na ktorých absolvujú "híring" traja kandidáti na predsedu strany - Lucia Žitňanská, Pavol Frešo a Viliam Novotný. Pred členmi SDKÚ-DS z daného kraja predstavia svoj pohľad na budúcnosť strany. Po Bratislave sa kandidáti predstavia aj v ostatných krajoch. V utorok v Prešove, v stredu v Košiciach, vo štvrtok v Banskej Bystrici, v piatok v Trnave, v nedeľu v Trenčíne a o týždeň v pondelok v Nitre.

Žitňanská dnes členom SDKÚ-DS z Bratislavského kraja predstavila aj tím ľudí, ktorých chce mať v najvyššom vedení. Sú nimi Pavol Frešo, Ivan Štefanec, Miroslav Beblavý, Jozef Mikuš, Martin Fedor a Viliam Novotný. Frešo hovoril len o jednom podpredsedovi a to Lucii Žitňanskej.

Členovia SDKÚ-DS si vyberú nového predsedu strany na kongrese v Banskej Bystrici, ktorý bude 19. mája. Doterajší predseda Mikuláš Dzurinda už kandidovať nebude. Ešte aj na kongrese bude môcť ktorýkoľvek delegát navrhnúť svojho kandidáta na predsedu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu