Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Krajiny V4 priniesli do NATO zaujímavú pridanú hodnotu, tvrdí Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák v rámci prebiehajúcej ministerskej konferencie NATO v Bruseli má dnes naplánované rokovanie so šéfkou americkej diplomacie Hillary Clintonovou.

Šéfa rezortu slovenskej diplomacie v utorok, počas prvého dňa konferencie, potešilo konštatovanie niektorých diplomatov Severoatlantickej aliancie, že Slovensko ako súčasť regionálneho zoskupenia krajín Vyšehradskej štvorky (V4) je príkladom nasledovaniahodnej spolupráce aj pre ostatné regióny Európy.
      
"Z môjho pohľadu je dôležité to, že krajiny V4 demonštrujú, že pre nás neskončila táto téma tým, že sme sa stali členmi aliancie. A koniec-koncov aj EÚ. Ale že sme so sebou priniesli istú pridanú hodnotu, že skúsenosti z úspešného procesu transformácie a dobré poznanie regiónu na juh a na východ od nás využívame na to, aby aliancia dosiahla ciele v týchto oblastiach,"
zhodnotil Lajčák situáciu, o ktorej sa hovorilo počas prvého dňa ministerskej konferencie NATO.
      
Podľa šéfa slovenskej diplomacie je spolupráca štyroch stredoeurópskych krajín zo skupiny V4 oceňovaná aj preto, lebo Slovensko a jej susedné krajiny dávajú ostatnému svetu dobrý príklad v tom, že politika otvorených dverí aliancie je dobrou politikou.
      
"Lebo nielenže rozširuje zónu stability, ale zároveň pomáha využívať skúsenosti a vedomosti nových členských krajín," skonštatoval Lajčák.
      
Podľa neho je táto skutočnosť veľmi dôležitá. Dodal, že určite existujú skeptici, pokiaľ ide o rozširovanie aliancie o nových členov, avšak práve krajiny V4 dokazujú, že rozširovanie je dobrý proces a pomáha nielen krajinám, ktoré do NATO vstúpili, ale aj samotnej aliancii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu