Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lajčák: Za výmenami veľvyslancov netreba hľadať žiadne senzácie

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za odvolávaním veľvyslancov, ku ktorému súčasná vláda pristúpila a ešte plánuje pristúpiť, netreba hľadať podľa ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka žiadnu senzáciu.

Ako vysvetlil, ide o kontinuálny proces, pričom mnohým z nich sa naplnil mandát ich pôsobenia. Niektorých stiahli do ústredia z dôvodov ich pracovného využitia na Slovensku. Lajčák nie je zástancom toho, aby k odvolávaniu veľvyslancov prichádzalo v kontexte nástupu novej vlády.
      
Zásadnú časť súčasných slovenských diplomatických zástupcov považuje za ľudí, ktorí majú potrebné profesionálne zázemie. "Som rád, že tento trend sa nezmenil ani v predchádzajúcom období, čiže nevidím žiadnu situáciu, ktorá by si vyžadovala prijímanie nejakých urýchlených opatrení," uviedol

Ministerstvo už vyberá náhradníkov za diplomatov, ktorých pre ich nové funkcie v rezortoch navrhlo odvolať z postov. "Sme v procese a sme blízko, aby sme ho ukončili," podotkol Lajčák.
      
Slovensko nemá obsadený veľvyslanecký post v Spojených štátoch, kde pôsobil Peter Burian, v Uzbekistane, Tadžikistane a Turkménsku, ktorý zastával Juraj Siváček a ani v Stálej misii SR pri OSN v New Yorku, odkiaľ odišiel Miloš Koterec. Burian sa stal štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí, Siváček vedúcim služobného úradu toho istého rezortu a Koterec štátnym tajomníkom ministerstva obrany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu