Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fico: Envirorezort bude samostatný, vo funkcii bude Žiga

Robert Fico a Peter Žiga si podávajú ruky po oficiálnom uvedení na rezort Zobraziť galériu (2)
Robert Fico a Peter Žiga si podávajú ruky po oficiálnom uvedení na rezort

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico verí, že rezort životného prostredia bude vnímaný ako stabilná súčasť vládnej štruktúry a potvrdil eminentný záujem o to, aby pretrval ako samostatný rezort. Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave, na ktorej oficiálne uviedol do funkcie nového ministra Petra Žigu.

 

Zároveň potvrdil, že požiadal ministra, aby pri spracovaní programového vyhlásenia vlády najmä v súvislosti s trvalo udržateľným rozvojom kládol veľký dôraz na zelenú politiku. Minister životného prostredia premiéra na dnešnom stretnutí oboznámil s aktuálnym stavom na ministerstve a s tým, akým spôsobom má rezort záujem robiť politiku. „Keď už nás všetci vnímajú hlavne cez červenú farbu, tak chceme, aby sa aj trošku zazelenalo a chceme, aby v programovom vyhlásení vlády boli veľmi jasné politiky v oblasti životného prostredia ako takého,“ povedal Fico. Od ministerstva životného prostredia dostal do daru bonsaj.

V roku 2010 bolo ministerstvo životného prostredia ako samostatné ministerstvo zrušené, ale podľa slov premiéra bolo rozhodnutie výsostne politické, nie odborné. „Stav ministerstva životného prostredia bol absolútne neudržateľný. Vymieňal som ministrov jedného za druhým, ale nakoniec som povedal, že treba celý útvar rozpustiť,“ informoval premiér. Odborne je však presvedčený, že envirorezort má čo povedať najmä v tomto období. 

Ako na iných ministerstvách, aj na ministerstve životného prostredia sa potvrdzuje, že musí v čo najkratšom čase profesionálne spracovať zákon o verejnom obstarávaní. V súvislosti s Operačným programom Životné prostredie, ktorý je v gescii MŽP a je takmer dvojmiliónový a pomerne veľká časť peňazí je vraj zazmluvnená, podľa Fica však veci nefungujú, pretože zákon o verejnom obstarávaní brzdí čerpanie eurofondov. „Preto bude envirorezort súčasťou tímu, ktorý musí predložiť nový zákon o verejnom obstarávaní. Taký zákon, ktorý bude európsky, bude spĺňať všetky kritériá, ale ktorý nebude brzdou, ale bude pomáhať pri čerpaní jednotlivých eurofondov,“ dodal Fico. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu