Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kaník: Fico zatajuje, že za výšku výnosov v druhom pilieri môže on sám

Ľudovít Kaník Zobraziť galériu (2)
Ľudovít Kaník

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) zatajuje pred občanmi skutočnosť, že to, že druhý pilier nevytvoril také výnosy, s akými by bola všeobecná spokojnosť, nie je spôsobené DSS-kami, ale ním samotným. Uviedol to dnes predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS a exminister práce Ľudovít Kaník.

Opozičný politik reagoval na Ficov výrok, že je pripravený viesť kampaň za vystupovanie sporiteľov z druhého dôchodkového piliera, lebo v ňom ľudia reálne prerábajú.
      
"Je to spôsobené zmenou legislatívy, ktorú zaviedla vláda Roberta Fica zavedením tzv. garancií, ktoré sa ukázali ako garancie straty a tie spôsobili ľuďom úbytok na majetku rádovo v desiatkach miliónov eur. Toto Fico úmyselne zatajuje. Naopak, snaží sa to podať tak, akoby ten systém bol problémom a nie nekvalifikované politické zásahy, ktoré on do neho vniesol," upozornil Kaník.
      
Podľa jeho slov ak má premiér vôľu viesť osobne kampaň za vystúpenie ľudí z druhého piliera, nech sa mu páči. "Už dvakrát sa o to pokúšal a nerozpakoval sa šíriť nepravdivé informácie na hranici trestného činu šírenia poplašnej správy. Zrejme sa o to bude pokúšať znova, ale myslím si, že z toho nikto mať obavu nemusí," podotkol Kaník. Poslanec je presvedčený, že ľudia vtedy a aj dnes sa budú rozhodovať vlastným rozumom. "Istota vlastného majetku, ktorý sa im každý mesiac hromadí na ich účtoch, je podstatne väčšia ako vstupy politikov, ktorí tu dnes sú, ale za pár rokov môžu byť hlbokou minulosťou," zdôraznil Kaník.
      
Zároveň konštatoval, že sporenie v druhom pilieri je sporenie na 20, 30 či 40 rokov, nie na štyri roky. "Fico od počiatku nemá žiaden iný plán a motív, len sa zmocniť týchto prostriedkov, aby súkromnými peniazmi občanov SR zaplátal diery v štátnom rozpočte. Každé percento zníženia odvodu do druhého piliera bude znamenať 100 miliónov mínus súkromného majetku občanov s následným negatívnym dopadom na výšku dôchodkov už v blízkej budúcnosti," dodal Kaník.
      
Fico v rozhovore uviedol, že štát dotuje Sociálnu poisťovňu viac ako miliardou eur ročne pre výpadky z druhého piliera, pričom DSS následne peniaze ľudí presúvané práve zo štátnej kasy znehodnocujú. "To sa naozaj máme na to pozerať, že po 30 rokoch sporenia vám inflácia zožerie peniaze a potom všetci prídete za štátom, že daj, lebo som nič nedostal z druhého piliera? Verejnosť musí mať možnosť sa rozhodnúť. Ja preferujem otvorenie druhého piliera, ale som pripravený viesť aj kampaň za vystupovanie tak, ako viedli DSS kampaň za vstup," avizoval Fico. Zdôraznil, že počet ľudí v druhom pilieri je taký vysoký, že systém je neudržateľný. Aj napriek jeho pochybnostiam o tomto type sporenia ho nechce zrušiť, ale naopak, využiť peniaze v ňom naakumulované na výstavbu ciest a zabezpečiť tak v systéme primeraný výnos.B

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu