Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Maďarič: Rezort kultúry nemá peniaze na zriadenie múzea komunizmu

Marek Maďarič
Marek Maďarič

BRATISLAVA - Nové múzeum komunizmu, ktoré plánovala zriadiť predchádzajúca vláda Ivety Radičovej, s najväčšou pravdepodobnosťou za súčasného kabinetu nevznikne.

Minister kultúry Marek Maďarič sa síce s vypracovaným zámerom svojho predchodcu podrobnejšie neoboznámil, avšak, ako deklaroval, jeho rezort nemá v tejto chvíli disponibilné zdroje na vytvorenie nových múzeí.

"Máme pomerne širokú sieť múzeí a minister kultúry má čo robiť, aby zabezpečil dobré fungovanie a financovanie rozvoja existujúcich. Sústredím sa na to," vyhlásil pred dnešným rokovaním novovymenovaného kabinetu.

Na adresu verejnoprávnych médií podotkol, že by mali mať taký legislatívny, organizačný a finančný rámec, aby sa mohli v dlhodobom horizonte rozvíjať a plniť svoje zákonom stanovené funkcie. Budúcnosť verejnoprávnej TASR ale nevidí spoločnú v zlúčenej RTVS.

Maďarič nechce realizovať zásadné zmeny vo financovaní cirkví nasilu. Podľa neho to treba urobiť konsenzuálne a s ich súhlasom. Z tohto dôvodu sa zaujíma aj o posledný návrh bývalého vedenia ministerstva kultúry, ktorý koncom januára tohto roku predostrelo zástupcom cirkví. Ide o asignačný model. Vďaka nemu by sa fyzické osoby mohli rozhodnúť, komu poukážu jedno percento zo základu dane. V roku 2010 to predstavovalo 77 miliónov eur.

"Dnes som dal úlohu na cirkevný odbor, aby mi poskytli podrobnú informáciu o vyhodnotení verejnej diskusie a o tom, ako cirkvi zareagovali na posledný návrh ministerstva kultúry. Vyjadrím sa až po tom, ako sa oboznámim s touto informáciou," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu