Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čaplovič prevzal rezort od Jurzycu, dostal aj darček

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) začne úradovať ešte pred Veľkou nocou. Dnes si prevzal rezort ako jeden z prvých členov nového kabinetu. Obraz o prvom pracovnom dni už má jasný.

"Na Zelený štvrtok prídem a dúfam, že si niekde zájdem aj na špenát s volským okom, ako je to zvykom v našej rodine, a samozrejme, stretnem sa tu s novým vymenovaným vedúcim úradu, prejdeme niektoré veci, ktoré sú aktuálne, urobíme niektoré rýchle zmeny," vyhlásil pri preberaní úradu Čaplovič.

Čaplovičov predchodca Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) dnes pri odchode priznal úľavu, ale aj smútok, že už nebude pri tom, keď jeho rozbehnuté projekty prinesú ovocie. Nového ministra privítal s pozornosťou. Daroval mu knihu od Tima Harforda s názvom Adapt (Prispôsobenie sa) a podtitulom Why Success Always Starts with Failure (Prečo sa úspech začína vždy neúspechom), o ktorej hovorí, že mu prirástla k srdcu.

"Je to o filozofii spravovania štátu a hlavná myšlienka je, aká je optimálna rýchlosť zmien v spoločnosti," povedal Jurzyca. Či si darovanú knihu v angličtine prečíta, nový minister nesľuboval. "Viete, koľko kníh ja mám často rozčítaných? Človek dostáva rôzne publikácie, vždy to začne a potom už príde niečo nové," uviedol Čaplovič s tým, že v prvom rade si musí preštudovať podklady, ktoré dostal od Jurzycu k vedeniu rezortu. Veľkú noc však plánuje venovať rodine.

Nový minister už avizoval, že chce posilniť odborné a technické vzdelávanie. Na gymnáziá plánuje pustiť len žiakov, ktorí mali na druhom stupni základnej školy priemer známok do 1,5. Ostatných chce poslať na odborné školy. Vzdelávanie chce viac prepojiť so súkromným sektorom a študijné odbory preškrtať podľa potrieb trhu. Čaplovič tiež v médiách vyhlásil, že počas svojho vládnutia nedá súhlas na vznik žiadnej novej súkromnej školy. Do práce sa plánuje pustiť po sviatkoch. "Veľkú noc si musím užiť ešte s rodinou, to je pre mňa dôležité," povedal Čaplovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu