Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čarnogurský: Zostavovanie vlády Ficom nemá chyby

Ján Čarnogurský
Ján Čarnogurský

BRATISLAVA – Zostavovanie vlády Robertom Ficom nemá podľa bývalého predsedu KDH Jána Čarnogurského chyby, lebo tam dáva aj veľa nestraníkov.

 „Dáva tam takých ľudí, ktorí sú považovaní všeobecne za odborníkov v danom odbore,“ povedal Čarnogurský. Podľa neho Fico robí dobrú politiku voči opozícii, ktorá sa pre jeho ponuku hádala. „Opäť to robí dobre, aby oslabil nepriateľa. Išlo vcelku o jednoduché veci, či podpredsedu parlamentu alebo predsedov výborov. Veď zase dohodnúť sa o tom nebolo až také ťažké na uzavretom zasadnutí opozície,“ povedal Čarnogurský. Podľa neho však ak sa opozícia rozhádala, bola to jej chyba. „Opozičné strany aj v opozícii dokazujú, aké sú rôznorodé,“ dodal.

Predsedníctvo Smeru-SD dnes v Banskej Bystrici schváli nominácie na členov novej vlády a funkcionárov v parlamente. Okrem členov Smeru by sa mali do vlády dostať aj viacerí nestraníci. Fico už avizoval, že navrhne na post ministra spravodlivosti šéfa Slovenskej advokátskej komory Tomáša Borca. Zároveň v médiách potvrdil, že ministrom zdravotníctva bude Zuzana Zvolenská, ktorá nie je členkou strany. Diplomaciu bude viesť Miroslav Lajčák, ministrom hospodárstva má byť nestraník Ján Valko.

Fico opozícii ponúkol dve kreslá podpredsedov parlamentu, čo doteraz nebývalo zvykom. Záujem obsadiť tieto dve miesta mali kresťanskí demokrati, ktorí sú najsilnejšou opozičnou stranou, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti ako druhá najväčšia strana opozície, ale aj Most-Híd, ktorého predseda Béla Bugár bol dlhoročným podpredsedom NR SR. Po sporoch Most-Híd od svojho záujmu upustil.

KDH so SaS sa sporia o kreslo šéfa parlamentného hospodárskeho výboru. KDH navrhuje na tento post podpredsedu strany Jána Hudackého, ktorý povedal, že KDH ako silnejšia strana si má právo vybrať. SaS chce navrhnúť súčasného ministra hospodárstva Juraja Miškova.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu