Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Požiar Krásnej Hôrky: Chlapci možno budú platiť do konca života!

Škody po požiari sa vyšplhali na 8 miliónov eur
Škody po požiari sa vyšplhali na 8 miliónov eur (Zdroj: Veronika Kaňuková/SITA)

BRATISLAVA - Chlapci (11 a 12 rokov), ktorí spôsobili požiar hradu Krásna Hôrka, budú možno splácať škodu celý život. Ak súd potvrdí ich zavinenie, čaká ich vidina dlžoby vo výške osem miliónov eur. Poisťovňa sa však plnej čiastky asi nikdy nedočká.

"Poisťovňa má nárok na stopercentné vymáhanie čiastky, ak je právoplatne rozhodnuté o vine osoby, ktorá spôsobila škodu," uviedla pre server tvnoviny.sk Zuzana Hliváková z poisťovne Generali Slovensko, ktorá je spolupolupoisťovateľom hradu. Avšak pravdepodobnosť, že chlapci z rómskej osady by dali dokopy takú sumu, je mizivá.

Ak je vinník mladší ako 14 rokov, poisťovňa môže škodu vymáhať od jeho zákonného zástupcu, čiže od rodičov. Ak vinník pohľadávku nespláca, prichádza do úvahy exekúcia jeho majetku. "Pri mnohomiliónových škodách nie je možné vymáhať celú sumu," pripustila Hliváková.

Dvaja chlapci si 10. marca zapaľovali cigaretu pod hradom, od ohňa sa zapálila suchá tráva a silný vietor spôsobil, že oheň zasiahol aj strechu hradu, ktorá úplne zhorela. Z poškodenej vnútornej časti sa našťastie podarilo zachrániť vyše 90% exponátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu