Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Polícia odhalila podvodníkov: Zbierali peniaze pre fiktívny spolok!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NITRA - Bezpečnostný kamerový systém nitrianskej mestskej polície v posledných dňoch zaznamenal viacero skupín rumunských Rómov, ktorí mali v uliciach mesta obťažujúcim spôsobom vyberať od ľudí peniaze. Tie mali pod hlavičkami viacerých organizácií údajne putovať pre spolok hluchonemých.

„Používali na prvý pohľad amatérsky vyrobený hlavičkový papier s logom UNICEF-u, Červeného kríža, Svetovej zdravotníckej organizácie i s označením osoby so zdravotným postihnutím. Zastavovali predovšetkým starších ľudí, ktorí sa nechali oklamať fiktívnou zbierkou a mnohí prispievali zo svojich dôchodkov v priemere 10 až 20 eur. U nich stavili zrejme na emotívnosť až citové vydieranie. Rómovia si darované peniaze neukladali do pripravených pokladničiek, ale do podprseniek alebo zadného vrecka nohavíc,“ uvádza sa v upozornení mestskej polície.

Skupinky boli hliadkami postupne predvádzané na útvar mestskej polície, kde policajti zisťovali ich totožnosť a vykonávali s nimi ďalšie úkony. Peniaze vyberali aj dve maloleté a jedna mladistvá osoba. „Napriek jazykovej bariére a skutočnosti, že sa prezentovali ako spolok hluchonemých, všetci Rómovia na útvare mestskej polície počuli a hovorili veľmi dobre. Ak by sme chceli situáciu odľahčiť, skonštatujeme, že pobyt na mestskej polícii bol pre nich zázračne uzdravujúci,“ konštatuje sa v správe.

K prípadu boli privolaní aj príslušníci cudzineckej polície, ktorí osoby preverili, nezistili však porušenie zákona, pre ktoré by mohli vo veci ráznejšie konať. „Okrem iného aj preto, že jedno zo základných práv občanov v Európskej únii je voľný pohyb osôb na území členských štátov. Rumunským Rómom bola v zmysle priestupkového zákona uložená bloková pokuta a boli upozornení, že táto ich činnosť bude na území mesta Nitry pozorne monitorovaná a okamžite sankcionovaná. Upozorňujeme občanov, aby sa nenechali oklamať a neprispievali na rôzne pochybné zbierky,“ vyzýva ľudí Mestská polícia v Nitre.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu