Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Radičovej kabinet sa zíde naposledy, odvolá dvojky na ministerstvách

Iveta Radičová
Iveta Radičová

BRATISLAVA – Kabinet Ivety Radičovej dnes bude mať 89. schôdzu a s najväčšou pravdepodobnosťou to bude posledná schôdza tejto vládnej zostavy. Zbor ministrov dnes plánuje odvolať štátnych tajomníkov, čo uľahčí prechod moci na novú vládu, ktorú zostavuje Robert Fico ako predseda víťaza volieb Smeru-SD.

Podľa zverejneného programu ministri odvolajú aj Viktora Nižňanského z postu vedúceho Úradu vlády SR. Na ministerstve dopravy skončia na postoch štátnych tajomníkov Ján Hudacký a Arpád Érsek.

Na ministerstve práce skončí štátna tajomníčka Lucia Nicholsonová, na ministerstve financií Vladimír Tvaroška, v rezorte obrany Róbert Ondrejcsák, na ministerstve zdravotníctva Ján Porubský, na ministerstve spravodlivosti Mária Kolíková, v envirorezorte Branislav Cimerman, v rezorte diplomacie Milan Ježovica, na ministerstve školstva Jaroslav Ivančo, v rezorte pôdohospodárstva Gabriel Csicsai, na ministerstve kultúry Natália Cehláriková. V rezorte vnútra už nebude štátnym tajomníkom Maroš Žilinka, ktorý končí aj na poste splnomocnenca vlády pre schengen. Na ministerstve hospodárstva majú odvolať z postu štátneho tajomníka Kristiána Takáča. Pri návrhoch ešte nie sú termíny, od ktorých odvolania budú platiť.

Ministri majú na stole aj hodnotiaci materiál prvej fázy Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí v roku 2011. Podľa neho krajina na Slovensku zadrží o šesť miliónov kubíkov vody viac vďaka malým hrádzkam a iným vodozádržným systémom, ktoré sa týmto projektom vybudovali.

Do prvého projektu sa chcelo zapojiť 833 obcí, zaradili doň 190 obcí s najvyšším bodovým hodnotením. Vyberali obce, kde sa povodňové riziká prejavujú vo významnej miere a opakovane, teda v horných častiach povodí, najmä v horských a podhorských oblastiach a regiónoch. Na prvú fázu programu vyčlenili 17,55 milióna eur.

Vodozádržné opatrenia tohto projektu podľa správy splošťujú povodňové prietoky, znižujú erózne procesy v krajine a zanášanie obcí ornicou a sedimentmi, najmä štrkom. Spomína sa aj zadržiavanie a spomaľovanie povrchového odtoku z prívalových dažďov, či spomalenie rýchlosti roztápania snehu v jarných mesiacoch.

Opatrenia prispievajú k zvýšeniu zásob podzemných vôd v krajine, čím sa výhľadovo posilní aj výdatnosť prameňov v krajine a zlepšia minimálne prietoky na drobných vodných tokoch v období sucha. Udržanie vody v krajine priaznivo ovplyvňuje aj vyparovanie vody z územia. Jedným z dôležitých efektov prvého realizačného projektu bude podľa splnomocnenca aj jeho prínos k zmierneniu dosahov a eliminácii niektorých príčin klimatickej zmeny v podmienkach Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu