Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Podpredsedníčkou parlamentu bude Matovičova žena: Vystrieda Belousovovú!

Erika Jurinová
Erika Jurinová

BRATISLAVA – Slovensko pozná novú podpredsedníčku parlamentu! Po turbulentnom týždni, keď si Most-Híd spolu s Obyčajnými ľuďmi a nezávislými osobnosťami nárokovali tento post, tu máme rozuzlenie. Po tajnostkárčení Matovičovcov na túto pozíciu smeruje pomerne nenápadná dvojka OĽaNO Erika Jurinová. Po Anne Belousovovej tak bude len druhou ženou vo vedení parlamentu.

Opozícia sa dnes poobede stretla za okrúhlym stolom, aby prerokovala obsadenie postov vedenia parlamentu. Istá je nominácia šéfa KDH Jána Figeľa, druhé kreslo podpredsedu parlamentu ponechal Smer Matovičovým Obyčajným ľuďom. Tí však až do poslednej chvíle meno kandidáta tajili. "S veľmi vysokou pravdepodobnosťou to bude veľmi elegantná dáma," vyhlásil Fico pred novinármi ešte doobeda po prevzatí osvedčenia o zvolení do parlamentu.


Jurinová si na post podpredsedníčky trúfa

 

Tesne pred začiatkom opozičných rokovaní sme oslovili Eriku Jurinovú. Na otázku, či sa na jej nominácii dohodli v klube, povedala: „Naozaj vám k tomu nemôžem nič povedať,“ uviedla pre Topky. Vzápätí však vysvetlila, že zatiaľ to komentovať nemôže. „Máme dohodu v klube, že sa zatiaľ k tomu nebudem vyjadrovať,“ povedala. Na pozíciu podpredsedníčky parlamentu si však verí. „Trúfam si na to, tak ako každý iný,“ dodala.
 

Matovič chce okrášliť vedenie parlamentu

 

Odchádzajúci predseda parlamentu Pavol Hrušovský z KDH uviedol, že podľa neoficiálnych informácií to bude práve dvojka OĽaNO. „Oficiálny návrh ešte nepadol.“ Líder Obyčajných Igor Matovič nomináciu nevyvrátil. „Pán Hrušovský zvyčajne býva dobre informovaný,“ poznamenal pri príchode do parlamentu s tým, že v súčasnej situácii by bolo dobré vedenie parlamentu okrášliť niektorou z poslankýň. Predseda SaS Richard Sulík je pripravený nomináciu Jurinovej podporiť. „Budeme to akceptovať,“ poznamenal.

Predchodkyňou Eriky Jurinovej z radov žien bola len Anna Belousovová, ktorá v parlamente pôsobila ako podpredsedníčka v rokoch 2006 až 2010. Svojej nástupkyni  drží palce. „Nepoznám ju, čiže ju nechcem nejako hodnotiť. Bola dosť nenápadná, ale nech sa jej darí.“ Ako žene jej odkazuje, že nemôže očakávať od mužov, že k nej budú galantní.

Zvyšné dve kreslá podpredsedov obsadia nominanti Smeru vrátane šéfa parlamentu Pavla Pašku. Štyria podpredsedovia parlamentu majú podobne ako šéf parlamentu k dispozícii kanceláriu, limuzínu so šoférom aj plateného poradcu. Rovnako má celé päťčlenné vedenie snemovne právo kedykoľvek vystúpiť v pléne, aj mimo poradia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu