Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bugár: Nie je účelné hovoriť o spájaní Mostu a SMK, máme iné predstavy

Béla Bugár a Zsolt Simon
Béla Bugár a Zsolt Simon

BRATISLAVA – Strany Most-Híd a SMK nerokujú o zlúčení strán, alebo zjednocovaní programov. Ako povedal dnes na tlačovej besede po stretnutí s predstaviteľmi SMK predseda Mostu-Híd Béla Bugár, nie je účelné hovoriť o spájaní, lebo jeho strana má iné predstavy ako SMK.

 

 „Za tri roky boli ľudia, ktorí sa snažili vniesť do možného vzťahu medzi Mostom-Híd a SMK nevraživosť. Toto cítiť,“ zdôraznil.

Od vzniku strany sa Most-Híd podľa Bugára snažil o spoluprácu s SMK. „Sme presvedčení, že niektoré naše ciele môžu byť spoločné. Voliči oboch strán mali a majú požiadavku na spoluprácu. Preto sme viackrát iniciovali stretnutie. Po troch rokoch to dnes bolo prvé stretnutie, preto sme ho chceli absolvovať na najvyššej úrovni a nehľadeli sme na podmienky SMK,“ povedal Bugár, ktorý zároveň odmietol kritiku predsedu SMK Józsefa Berényiho, že Most-Híd nedodržal predbežnú dohodu, keď na rokovanie prišiel aj predseda strany. „To je ich rozhodnutie, kto príde z ich strany, kto príde z našej strany, je naša vec. Je to jeho problém, ak to vníma ako negatívum,“ povedal Bugár. 

Dnes rokovali o spolupráci na úrovni vyšších územných celkov. Berényi podľa Bugára vyhlásil, že SMK nebude klásť prekážky na spoluprácu. „My budeme podporovať štruktúry, aby sa dohodli na spolupráci a na kandidátke,“ uviedol. Zhovárali sa aj o postojoch k vládnym návrhom, pričom obe strany majú rozdielne názory vo forme rokovaní. „SMK navrhuje, aby sa na rokovaní zúčastnil okrem politických strán aj tretí sektor. My sme proti tomu, lebo sme proti spolitizovaniu tretieho sektora. Sme za to, aby rokovali dve politické strany. Sú témy, ktoré vyvolávajú emócie a nebolo by dobré zneužívať tretí sektor,“ dodal Bugár. 

Predstavitelia strán Most-Híd a SMK rokovali aj o vízii maďarskej menšiny na Slovensku, pretože problémom je otázka zrýchlenej asimilácie Maďarov na Slovensku, čo je odborná otázka. „Dohodli sme sa, že začneme odborné rokovania. Možno na všetko nenájdeme spoločnú reč. Chceme rokovať o menšinovom školstve a kultúre. Rokovania nie sú cieľom, ale prostriedkom na dosiahnutie pokroku v niektorých oblastiach,“ konštatoval predseda Mostu-Híd. Jeho strana predstaviteľov SMK pozve aj na ďalšie rokovanie a nebude klásť žiadne podmienky. 

Predsedu SMK Józsefa Berényiho prekvapilo, že na rokovanie prišiel aj Béla Bugár. „Prekvapilo ma to, lebo na základe listov, malo byť rokovanie na úrovni podpredsedov. Tým, že prišiel Bugár, som cítil potrebu zúčastniť sa na stretnutí. Už je to prvé nedodržiavanie predbežných dohôd,“ povedal Berényi, ktorý prišiel na rokovanie straníckych delegácií neskôr. 

SMK nechce byť podľa Berényiho vtiahnutá do rokovaní Mostu-Híd s vládou. „Ako keby žiadali od nás predbežné konzultácie pred rokovaním s vládou. To odmietame. Treba byť principiálne opozičnou stranou,“ vyhlásil Berényi. Podľa neho ak chce Most-Híd získať široký mandát na rokovanie, treba prizvať aj mimovládne organizácie. Napríklad v prípade školských otázok Zväz maďarských pedagógov, alebo rodičov. SMK je otvorené na dialóg o budúcnosti postavenia maďarskej menšiny. „Treba rozprávať o autonómii, či nájdeme spoločnú reč a aj čo sa týka maďarsko-maďarských vzťahov vôbec, ale aj hospodárskych záležitostí južného Slovenska,“ povedal Berényi. 

Podľa Bugára Most-Híd bude rokovať o témach, ktoré sa týkajú života menšín a sociálnych otázkach. Podľa neho najdôležitejšou témou pre všetkých ľudí je nezamestnanosť a sociálne otázky. 

O spolupráci pred regionálnymi voľbami nebude rozhodovať predsedníctvo SMK. „Máme na základe stanov určené, že o regionálnych voľbách sa rozhodne na úrovni krajov a nie ústredného predsedníctva. Kraje majú voľnú ruku. Všetky regionálne štruktúry sa rozhodnú, ako budú postupovať pri spolupráci,“ dodal Berényi. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu