Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Jednofarebná vláda môže byť pre Smer aj výhodou, tvrdí politológ

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Jednofarebný kabinet strany Smer-SD môže byť pre stranu aj výhodou, jej popularita nemusí nutne klesnúť, skonštatoval pre agentúru SITA politológ Rastislav Tóth. Podľa neho dnešné rozhodnutie predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, že vládu zostaví iba jeho strana, bude mať za následok, že všetka zodpovednosť bude na jednej politickej strane a vedení tejto strany.

"Nemajú sa na koho vyhovárať, tak, ako sme to v minulosti počuli, že koaličná vláda, koaličná rada niečo rozhodla ... takže v dobrom i v zlom bude na paškáli len jedna politická strana," povedal. Jedným dychom však dodal, že Smer-SD má výhodu, pretože k nej neexistuje podobná strana ako možná alternatíva. "To všetko ostatné, čo je, či už v parlamente, alebo mimo parlamentu, je z druhej strany spektra, tí ho veľmi odierať o hlasy nemôžu," objasnil.

Na otázku, či predpokladá zjednotenie opozičných parlamentných strán na to, aby sa vytvorila funkčná alternatíva voči strane Smer-SD, Tóth uviedol, že to si nemyslí, teda aspoň zatiaľ nie. "Tieto strany sú veľmi malé, nie je tam žiadna taká osobnosť, ktorá by zavelila, že alternatíva voči Ficovej vláde je toto a ostatní by sa k tomu vyjadrili, bude to skôr také handrkovanie, také vystrkávanie mimo toho okruhu piatich percent, a získavanie vlastných bodov tým, že iný by bol slabší," povedal.

To, či sa realita jednofarebnej vlády môže negatívne odzrkadliť na preferenciách pre stranu Smer-SD Tóth zhodnotil tak, že popularita Smeru závisí od toho, ako bude vládnuť. Uviedol, že ak bude vládnuť dobre, preferencie sa udržia na súčasnej úrovni. Ak však nebude vládnuť dobre, to podľa neho nie je otázkou populárnych alebo nepopulárnych rozhodnutí ale užitočných a neužitočných rozhodnutí.

Ďalšia vec, na ktorú Tóth poukázal je prehlásenie Fica, že chce do vlády prizvať odborníkov. Tí podľa politológa "nezávislí nikdy nebudú, pretože, ak sa dostali do zorného uhla budúceho premiéra, tak ich tam niekto prestrčil, takže nejaká organizácia bude vplývať na vládu prostredníctvom svojich nestraníckych ministrov".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu