Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Gašparovič: Ustanovujúca schôdza bude 4. apríla, Fica poverím vo štvrtok

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Ustanovujúca schôdza Národnej rady SR sa uskutoční ešte pred Veľkou nocou, v stredu 4. apríla. Na tlačovej konferencii po rokovaní s predsedom NR SR Pavlom Hrušovským (KDH) to dnes oznámil prezident SR Ivan Gašparovič. Novozvolení poslanci na nej zložia ústavou predpísaný sľub a zvolí sa obsadenie parlamentných orgánov.

Hrušovský zdôraznil, že je spoločným želaním jeho a prezidenta vniesť do parlamentu rozmer inej politickej kultúry, akej sme boli svedkami v uplynulom volebnom období. "SR je v zložitej situácii, budeme nútení prijímať niektoré zásadné rozhodnutia. Slovensko bude v tomto volebnom období jednou z predsedajúcich krajín EÚ, čo je veľká zodpovednosť, ale aj výzva, aby sme osvedčili dostatočnú štátnickú pripravenosť," povedal Hrušovský.

Gašparovič potvrdil, že sa dnes dopoludnia stretol aj s lídrom Smeru-SD Robertom Ficom. Poverenie na zostavenie vlády mu podľa vlastných slov zrejme odovzdá vo štvrtok (15.3.) po tom, ako sa všetci predsedovia parlamentných strán stretnú za okrúhlym stolom.

"Po stretnutí predsedov a zástupcov politických strán, ktoré zvolal pán predseda Smeru-SD Fico na štvrtok (15.3.), chcem po dohode s predsedami politických strán zvolať rokovanie," doplnil prezidentove slová predseda parlamentu Hrušovský.

"Z rokovacieho poriadku mi ako predsedovi NR SR vyplýva povinnosť pripraviť úvodné rokovanie ustanovujúcej schôdze. Chcem prediskutovať, aký bude počet parlamentných výborov, aký bude počet podpredsedov Národnej rady, aké bude prerozdelenie parlamentných výborov medzi opozíciu a koalíciu, čo sa týka pozícií predsedov výborov. Chcem to uskutočniť čo najskôr, aby sa aj parlamentné politické strany mohli dohodnúť na nomináciách jednotlivých poslancov do výborov NR SR," uzavrel Hrušovský.

Brífing prezidenta k ustanovujúcej schôdzi

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu