Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Novozvolení poslanci si preberú osvedčenie 20. marca

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Novozvolení poslanci Národnej rady SR si preberú osvedčenia o zvolení do parlamentu v utorok 20. marca. Slávnostný ceremoniál sa tradične uskutoční v starej budove NR SR na Župnom námestí v Bratislave.

V novom 150-člennom parlamente budú mať opäť jasnú prevahu muži. V NR SR sa po sobotňajších (10.3.) voľbách ocitlo len 24 žien, čo je 16 percent z celkového počtu členov snemovne. Najviac - 15 poslankýň má Smer-SD, ktorému patrí v parlamente 83 kresiel.

Druhý najvyšší počet poslankýň (4) majú OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. Po dve zákonodarkyne majú KDH a SDKÚ-DS. Len jednu poslankyňu majú liberáli zo SaS, ktorí vo voľbách získali 11 mandátov. O dva viac - 13 ich patrí Mostu-Híd. Ani jeden hlas tejto strany však v pléne nebude patriť žene.

Začiatkom apríla (4.4.) sa následne poslanci zídu na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady SR, na ktorej zložia ústavou predpísaný sľub. Ten znie: "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života." Zároveň rozhodnú o obsadení parlamentných orgánov.

Hoci novozvolení poslanci sľub ešte nezložili, už teraz im patrí poslanecký plat. Vyplýva to zo zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Plat bratislavského poslanca je viac ako 3300 eur a mimobratislavský dostáva vyše 3500 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu