Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poslancov čaká v stredu posledné rokovanie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Parlament čaká v stredu zrejme definitívne posledné rokovanie. Poslanci budú podľa navrhnutého programu krátkej, 29. schôdze Národnej rady SR rozhodovať len o trojici zákonov.

Na úvod budú hlasovať o už schválenej novele zákona o vojenských obvodoch, ktorú parlamentu vrátil prezident Ivan Gašparovič. Prekáža mu, že novela umožňuje voľný vstup do vojenských obvodov, čo môže ohroziť zdravie občanov. Plénu navrhol, aby novelu pri opätovnom hlasovaní odmietlo.

Ďalšie dve novely, o pomoci a podpore poskytovanej z fondov Európskeho spoločenstva a o verejnom obstarávaní, by na návrh vlády mala snemovňa prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní, pretože inak ich do volieb nebude možné prijať. Urýchlené schválenie oboch noviel pritom parlament už raz odmietol, stalo sa tak 2. februára.

Pri novele o verejnom obstarávaní už Európska komisia začala konanie voči Slovensku pre meškanie pri implementácii tejto európskej smernice. Vládny návrh novely zákona o pomoci a podpore poskytovanej z fondov Európskeho spoločenstva by mal podľa predkladateľov z rezortu obrany zvýšiť efektívnosť a transparentnosť čerpania finančných prostriedkov z fondov Európskej únie v súčasnom programovom období 2007 až 2013. Novela mala ministerstvu odvrátiť značné hospodárske škody, ktoré hrozia v prípade nevyčerpania peňazí z eurofondov v určenom termíne.

Návrh novely zákona o verejnom obstarávaní prináša dve nové definície zákaziek - civilnú a v oblasti obrany a bezpečnosti. Zároveň preberá európsku smernicu o koordinácii postupov pre zadávanie určitých zákaziek na vykonanie prác, dodávku tovaru a poskytnutie služieb v oblasti obrany a bezpečnosti. Slovensko malo túto smernicu pritom prebrať do 21. augusta minulého roka.

Novelu predložil na vládu Úrad pre verejné obstarávanie s navrhovanou účinnosťou od 1. marca tohto roku. Európska komisia v súčasnosti vedie voči Slovensku konanie podľa Zmluvy o fungovaní Európskej únie. Dôvodom konania je to, že SR nesplnila povinnosť vykonať opatrenia na prevzatie obrannej smernice v uvedenom termíne.

Život sa zákonodarcom pokúsia znepríjemniť protestujúci proti Gorile. V stredu chcú obkľúčiť budovu Národnej rady SR a nepustiť poslancov domov dovtedy, kým si v skrátenom legislatívnom konaní nezrušia trestnoprávnu imunitu. Organizátori preto vyzývajú ľudí, aby si pred parlament doniesli stany, spacáky a jedlo.

Ako povedal organizátor protestu Peter Pčolinský, rokovanie parlamentu je verejné, preto protestujúci pôjdu dnu v takom množstve, v akom to len bude možné. Organizátori zároveň vyzývajú premiérku Ivetu Radičovú, aby zvolala pred zasadnutím parlamentu mimoriadne zasadnutie vlády, kde by sa zaoberali návrhom zákona o zrušení trestnoprávnej imunity poslancov v skrátenom legislatívnom konaní.

Hoci protest sa má oficiálne začať o 15:30, podľa neoficiálnych informácií niektorí nespokojenci chcú prísť k parlamentu už pred začatím rokovania. To predseda snemovne Pavol Hrušovský (KDH) zvolal na 10:00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu