Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Väčšina členov SaS stojí za Sulíkom

Richard Sulík
Richard Sulík

BRATISLAVA - V poslaneckom klube SaS prevažujú názory, že predseda strany Richard Sulík by sa nemal vzdať vedúcej pozície na kandidátke pre rozhovory s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom.

 "Je to absolútny nezmysel, podľa mňa by o tom nemal ani uvažovať," povedala pre agentúru SITA generálna manažérka strany Jana Kiššová. Sulík má naďalej jej "absolútnu dôveru". Martin Poliačik si názor ešte neurobil. "Nemám dostatok informácií, názor si urobím na základe jeho vnímania situácie a toho, aký postoj budú mať ostatní kolegovia," reagoval na informácie o možnom Sulíkovom odchode.

Jasno majú naopak Martin Chren a Juraj Droba. "Richard Sulík založil stranu SaS a je jej neochvejným lídrom. Jediná chyba, ktorej sa dopustil, je to, že udržiaval kontakt s osobou kontroverznej povesti. Nevidím jediný dôvod na jeho odstúpenie," tvrdí Droba. Chren vraví, že na slovenskej politickej scéne je množstvo iných adeptov, ktorí by sa mali vzdať vedúcej pozície či už na kandidátke alebo v strane. Nazdáva sa, že Sulík sa síce zachoval politicky naivne, a je na ňom, akú cenu za to chce zaplatiť. "Nemyslím si, že odchod z kandidátky je primeraná cena," poznamenal Chren. Naopak, kvituje správanie sa Sulíka po tom, čo unikli prepisy SMS-iek medzi ním a Kočnerom. "Keď to vyšlo najavo, priznal sa, nič neskrýval ani netajil. Tak sa správa čestný, slušný a transparentný človek." Pri najbližšom stretnutí Sulíkovi povie, aby sa pozície v strane a na kandidátke nevzdal a v budúcnosti sa podobným stretnutiam vyhol. "Ale na to už určite prišiel aj sám."

O tom, že Sulík zvažuje odchod z kandidátky, dnes informoval denník Sme. Dôvodom je zverejnenie videozáznamov z Kočnerovho domu z konca roka 2010, na ktorých Sulík, v tom čase predseda parlamentu, podnikateľa informuje o zákulisí slovenskej politiky. Povedal mu, že premiérka Iveta Radičová často mení názory a v rozhovore pripustil, že s Ivanom Miklošom na premiérskej stoličke by sa vládlo lepšie. Z kontextu rozhovoru tiež vyplýva, že najmenej jeden z poslancov za SaS dostal korupčnú ponuku, aby za odmenu 300-tisíc eur hlasoval pri voľbe generálneho prokurátora za Dobroslava Trnku. Sulík považuje stretnutia s Kočnerom za chybu, vysvetľuje ich tým, že chcel vypátrať zradcov, ktorí napriek koaličnému tričku za Trnku hlasovali. Sulík sa podľa hovorkyne strany Tatiany Tóthovej stretne so spolustraníkmi a rozhodne o svojej politickej budúcnosti zrejme v nedeľu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu