Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Žitňanská: Nastal čas, aby sa zmeny v justícii dotiahli do konca

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA - Podpredsedníčka SDKÚ-DS a ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská si myslí, že nastal správny čas na to, aby sa zmeny v justícii dotiahli do konca.

"Dnes máme možno posledné dni na to, aby sme spojili svoje sily, aby silnejšie zaznel hlas, aby právny štát, spravodlivejšie Slovensko malo šancu," povedala na dnešnej tlačovej konferencii Žitňanská. Ministerka sa obáva, že šanca "urobiť veľký krok k právnemu štátu" môže byť premárnená kvôli skepse, ktorá sa vo verejnosti rozširuje.

SDKÚ-DS sa podľa jej slov bude tri týždne pred voľbami snažiť, aby presvedčila ľudí, že treba voliť. "Pokiaľ bude vo voľbách šanca na zmenu premárnená, ďalšia šanca môže prísť o štyri, o osem rokov," upozornila.

O zmene lídra v takomto čase strana neuvažuje. "Tri týždne pred voľbami nie je čas na to, aby sa SDKÚ-DS zaoberala svojimi personálnymi otázkami," povedala Žitňanská s tým, že personálne otázky sa riešia až po voľbách. Na otázku, či bude mať záujem o predsednícky post, ak by došlo k zmenám vo vedení strany, odpovedala, že sa touto otázkou bude zaoberať až po voľbách.

Pokiaľ ide o kauzu Gorila, Žitňanská chce, aby bola riadne vyšetrená. "Máme právo na riadne odpovede, máme právo vedieť, čo sa stalo," uviedla. Trvá na tom, že kto má ísť do väzenia, nech tam ide a koho meno má byť očistené, nech je. "Kohokoľvek sa bude týkať trestnoprávna zodpovednosť, tak trvám na tom, aby bola zodpovednosť vyvodená," uzavrela Žitňanská.

Prisvojenie si verejného protestu voči korupčným praktikám uvádzaným v spise Gorila zo strany političky Lucie Žitňanskej, ktorá vo vláde hlasovala za podozrenia z korupcie vo FNM, je opovrhnutím do tváre všetkým slušným ľuďom mrznúcim na námestiach, reagoval na dnešné vyjadrenia šéfky rezortu spravodlivosti predseda Súdnej rady Štefan Harabin.

"Pani Žitňanská doposiaľ nevysvetlila podozrenia z uplácania pána Jána Budaja. Plní iba pokyny korupčnej Gorily a robí politické zmeny v justícii na pokyn osôb platených z miliardárskych špekulatívnych fondov," vyhlásil Harabin.

Dnešné tlačové vyjadrenia na adresu justície sú podľa jeho slov len snahou odvrátiť zúfalý prepad predvolebných preferencií "Gorilej strany", ktorej podpredsedníčkou je Žitňanská. "Jej kroky v justícii vedú k skutočnosti, že 34.000 dôchodcov - sociálne najslabších, čelí exekúciám za nekresťanské úroky od úžerníckych spoločností. Oslabila boj s úžerou a venuje sa obsadzovaniu justície politickými bábkami," dodal Harabin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu