Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ukrajine by sme sa nemali obrátiť chrbtom, tvrdí Dzurinda

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Situácia v Ukrajine je pre ministra zahraničných vecí Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) príbehom déja vu. Pripomína mu to Slovensko po Nežnej revolúcii, ktoré sa po nástupe Vladimíra Mečiara namiesto členstva v Európskej únii stalo čiernou dierou Európy.

"Na Slovensku sme to zvládli a definitívne sme sa obrátili smerom na západ," pripomenul v rozhovore.
      
Vychádzajúc z tejto skúsenosti si myslí, že sa netreba obrátiť Ukrajine chrbtom a ani byť zo situácie nervóznejší viac, ako je potrebné. "Práve naopak. Treba s nimi komunikovať, získavať ich pre hodnoty, ktoré pomôžu nielen samotnej krajine, ale aj jej priblíženiu k európskemu spoločenstvu," poznamenal.
      
Vidí však aj to, že ich cesta do únie nie je a nebude jednoduchá tak, ako to bolo i v prípade SR. Napriek silnejúcim hlasom, že súčasné smerovanie Ukrajiny sa viac natáča na Moskvu ako na Brusel, je Dzurinda presvedčený, že aktuálne politické vedenie sa chce stať súčasťou EÚ. Svedčí o tom podľa neho napríklad rozhodnutie o podpísaní asociačnej dohody (dohody o pridružení) a o voľnom obchode. "Počas návštevy Ukrajiny (5.-6.9.2011) som sa stretol s jej najvyššími predstaviteľmi. Dlho som sa rozprával aj s prezidentom Viktorom Janukovyčom a nadobudol som presvedčenie, že tomu tak naozaj je," konštatoval.
      
Počas rozhovoru pripomenul Janukovyčovi, že politické zápasy treba vyhrať politicky. Uväznenie expremiérky a líderky opozície Julie Tymošenkovej však vníma ako koketovanie s uplatnením sily, trestného kódexu a jeho paragrafov v politickom zápase. "To nevidí iba slepý. Zadržiavanie Tymošenkovej sú tendencie, ktoré vyvolávajú vážne pochybnosti a vážne otázniky," upozornil šéf slovenskej diplomacie.
      
Udelenie azylu jej manželovi Olexandrovi Tymošenkovi považuje za výsostnú kompetenciu Českej republiky. Nemôže to podľa neho nijako ochladiť vzťahy Kyjeva a Vyšehradskej štvorky. "To je vyslovene bilaterálna záležitosť," dodal. Slovensko neevidovalo žiadnu žiadosť o azyl od predstaviteľov ukrajinskej opozície. "Nespomínam si takýto prípad," podotkol Dzurinda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu