Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Gorila čoraz viac zbližuje pravicu, myslí si Dzurinda

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda je po dnešných vyjadreniach z tlačovej konferencie ministerstva vnútra ku kauze Gorila ešte "silnejšie presvedčený, že udalosti popísané v údajnom spise Gorila zbližujú SDKÚ-DS s KDH, stranou Most-Híd a možno aj s SaS".

 Šéf rezortu vnútra Daniel Lipšic (KDH) dnes oznámil, že vyhovel žiadosti svojho poradcu pre rómsku kriminalitu Milana Krajniaka, ktorý sa spomína v údajom spise SIS Gorila, o uvoľnenie z funkcie. Krajniak mal podľa spisu patriť medzi členov prezídia Fondu národného majetku (FNM), ktorí hlasujú podľa požiadaviek Penty.

"Jeho postoj si cením. V spise je spomínaný len okrajovo, žiadne provízie nebral, o to viac si cením jeho prístup. Myslím si, že verejnosť si od verejne činných osôb zaslúži iný prístup a postoj. Jeden postoj je - vyšetríme to, druhý je mlčanie, tretí je hľadanie výhovoriek," vysvetlil Lipšic. Podľa jeho slov si z vyjadrení politikov môže verejnosť urobiť vlastný názor. Okrem Krajniaka požiadal o uvoľnenie z funkcie aj šéf Nemocnice sv. Michala Stanislav Janota. Táto nemocnica spadá pod ministerstvá vnútra a obrany. V čase, keď mal spis vzniknúť, bol nominantom KDH vo FNM.

Lipšic tiež vyhlásil, že tlaky na vyšetrovanie kauzy Gorila sú enormné a prichádzajú z rôznych strán. Pripomenul, že ním zriadený vyšetrovací tím začal pracovať, preveruje finančné transakcie a postupuje veľmi razantne. "Očakávam spochybnenie vyšetrovania, rôzne tlaky, a to sa aj deje. Moja úloha je vyšetrovací tím izolovať od týchto tlakov na moju osobu i blízkych tak, aby mohli konať," povedal minister. Na otázku, kto tieto tlaky vyvíja, neodpovedal. V tejto súvislosti len poznamenal, že chce "oceniť postoj a odvahu špeciálnej prokuratúry a špeciálneho prokurátora Kováčika".

Podľa Lipšicových slov ak sú podozrenia v Gorile autentické, hovoríme o tom, že ekonomické rozhodnutia v tomto štáte neprijímajú zvolené reprezentácie, ale niekto v pozadí, niekto v bytoch. "Tento prípad bude aj o charaktere tejto spoločnosti a tohto štátu," tvrdí Lipšic. Dodal, že ide o podozrenie z obrovskej korupcie, ale sofistikovanej. "Podozrivé osoby nie sú hlúpi ľudia, sú to soby s dobrým vzdelaním, s dobrými právnikmi a účtovníkmi. O to sú tieto skupiny nebezpečnejšie a o to ťažšie sa odhaľujú," podotkol.

Minister tiež informoval, že už boli podané žiadosti vo vzťahu k súčasnému aj bývalému riaditeľovi SIS na zbavenie mlčanlivosti bývalých a terajších príslušníkov tajnej služby. "To je ale absolútny začiatok, bude to mravčia práca. Ak má niekto pocit, že zbavenie mlčanlivosti prípad vyrieši, tak to je len kamienok v mozaike," upozornil.

Informácie, kde by sa mohli nachádzať nahrávky zo sledovaného bytu, vraj Lipšic nemá. "Nebudem o tom špekulovať. Ak sa nám podarí preukázať autenticitu dokumentu, tak sme len na začiatku cesty. My musíme preukázať aj finančné toky a na tom teraz pracujeme, verifikácia je len prvý krok," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu